TV-duo Patty Brard & Diederik Jekel in VetGelukkig?! (NTR)

In de vierdelige serie Brard & Jekel: VetGelukkig?! presenteert de NTR een gloednieuw tv-duo: Patty Brard en Diederik Jekel. TV-persoonlijkheid en presentatrice Patty Brard en wetenschapsjournalist Diederik Jekel weten allebei wat het is om te strijden tegen overgewicht. In deze serie onderzoeken zij vanuit hun persoonlijke ervaring de wetenschappelijke en culturele kanten van overgewicht.

Patty Brard heeft na een jarenlange strijd tegen de kilo’s in 2018 een maagverkleining ondergaan om haar overtollig gewicht kwijt te raken. Diederik Jekel, bekend van het wetenschapsprogramma Focus, weet ook maar al te goed wat het is om te worstelen met je gewicht en deed er verslag van op tv (‘Afvallen met Diederik’).

In Brard & Jekel: VetGelukkig?! laten Patty en Diederik hun lichaam en geest onderzoeken. Wat is hun vetpercentage en hoe bevooroordeeld zijn zij zelf als ze naar andere mensen kijken? Diederik zoekt in zijn laboratorium antwoorden op vragen als: waar blijft vet als je afvalt? Patty gaat op bezoek bij mensen die op het punt staan een maagverkleining te krijgen, maar spreekt ook met mensen die juist helemaal klaar zijn met diëten en hun ronde vormen volledig accepteren.

Dun zijn is de norm
Als het over overgewicht gaat, is het eigenlijk zelden goed nieuws. Het gaat dan over de obesitas-epidemie, over grote aantallen maagverkleiningen en over de kosten in de zorg. Dun zijn is de norm, en als je dat niet bent, kun je beter afvallen. De wereld is namelijk ingericht op dunne mensen. Vliegtuigstoelen, auto’s, kleding, bedden, badkuipen of iets simpels als een toilet. Is de wetenschap al zo ver dat we kunnen voorkomen dat we dik worden en hoe ver zijn de ontwikkelingen om ons ervan af te helpen?

Trots op mijn lichaam
Maar moeten we allemaal slank en dun zijn? Er ontstaat langzaam maar zeker ook een tegenbeweging. Van voornamelijk vrouwen die in opstand komen tegen het negatieve beeld dat er is van mensen met een groot lichaam. In een wekelijks terugkerend onderdeel vertellen enkele van deze vrouwen over hun lichaam. Zij willen de diversiteit van de mens vieren, in alle verschijningsvormen.

Uitzendingen: dinsdag 30 oktober, 6, 13 & 20 november, 20.25 uur, NPO 3

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*