Top2000 Café: Bedevaartsoord van bordkarton

NPO Radio 2 maakt vanmiddag om 16.00 uur de volledige Top 2000-lijst bekend in de uitzending ’De Wild in de Middag’ vanuit het Top 2000 Café in Beeld en Geluid in Hilversum. Afgelopen dagen was het inmiddels iconische café het decor voor de opnamen van het tv-programma ’Top 2000 a gogo’ (vanaf 25 december op NPO 3). Een avond in de kroeg met Matthijs, Leo en bardame Monica.

Béng! Met een ferme klap valt een bierglas van tafel en breekt in stukken op de vloer. De cameraman kijkt voorzichtig over zijn schouder naar de schade, maar filmt ondertussen behendig door.

Hij verliest presentator Matthijs van Nieuwkerk geen moment uit het oog. Die baant zich tussen de kroegtafeltjes door een weg naar actrice Anniek Pheifer. Zij is de lijstduwer deze uitzending en komt vertellen waarom Billy Joël geweldig is. Het is kruip-door-sluip-door in het stampvolle Top 2000 Café in Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. En dan blijft de kabel van de camera weleens ergens achter haken en sneuvelt er een bierglas. Net een echte kroeg.

Opgewonden
Ruim honderd gelukkigen hebben zich zondagavond rond zeven uur gemeld voor de deur van de bekendste tijdelijke kroeg van Nederland. Uitgelaten en opgewonden. Waar andere televisieprogramma’s mensen haast moeten betalen om in het publiek plaats te nemen, heeft het NTR-programma ’Top 2000 a gogo’ met videoclips, reportages en mooie verhalen uit de popgeschiedenis een luxe-probleem. Het publiek betaalt tien euro voor een zit- of staanplaats in het Top 2000 Café om de opnamen van een van de zes afleveringen van het tv-programma bij te mogen wonen. De drank is gratis. Als een kaartje vijftig euro zou kosten, was de belangstelling niet minder geweest.

Luid applaus als Matthijs van Nieuwkerk, ’popprofessor’ Leo Blokhuis en de roodharige bardame Monica Tijdink de kroeg binnenstappen. Voor het zeventiende jaar staat het trio samen in het café. „Top 2000 a gogo is ons jaarlijkse feestje”, onthult Van Nieuwkerk.

Bordkarton
„Dit is ieder jaar een vaste waarde in onze agenda’s. Een bijzonder café, met eigenlijk een rare bar van bordkarton en knijpers. Maar inmiddels een echt bedevaartsoord. Dikke rijen staan er ieder jaar weer voor de deur. En jullie zijn erbij”, houdt hij het publiek vlak voor de opnamen voor. In zijn enthousiasme haast struikelend over zijn woorden: „En dat is bijzonder want 14.000 mensen hebben zich op de kaartjes gestort terwijl er maar 120 in kunnen.”

Achter de bar tapt Monica Tijdink de eerste biertjes van de avond. Normaal staat ze in café Cartouche in de Stationsstraat in Hilversum achter de tap. Drie decemberdagen per jaar is het Top 2000 Cafe haar werkplek. Twee opnamen per dag. Het is aanpoten. Terwijl Leo Blokhuis zijn vaste plek achter de laptop op de bar inneemt, wil Van Nieuwkerk weten voor wie het het eerste bezoek aan het magische café is. Veel vingers gaan de lucht in. „De meerderheid. Leuk! Dan vraag ik jullie om alvast na te denken over de vraag welke band we echt niet mogen vergeten in de uitzendingen.” Ah…het publiek is dus voorbereid op de ’spontane’ vraag die de presentator altijd ergens halverwege de uitzending stelt aan een paar bezoekers.

Kabelsjouwers
Waar bij reguliere tv-opnamen de vloer bezaaid is met cameramensen, opnameleider, kabelsjouwers, redacteuren en productiemedewerkers is de crew van ’Top 2000 a gogo’ opvallend klein. Twee cameramannen draaien de hele show vanaf de schouder (deze opname wordt 29 december uitgezonden). Ze moeten manoeuvreren op de centimeter. „De helden van vanavond”, zegt Van Nieuwkerk met oprechte bewondering. Na zeventien jaar kan het team lezen en schrijven met elkaar. Bijna alles staat er in een keer op. Best knap als je Tygo Gernandt en Stefano Keizers als quizkandidaten hebt. Die houden van een beetje ontregelen.

Ook de twee Belgen, die over hun hilarische ontmoeting met artiest Fatboy Slim komen vertellen, doen dat zonderen haperen. Het publiek geniet. Van de clips, van de entourage, van de prachtige reportage over Lamont Dozier, bekend van het songwriters- en productietrio Holland-Dozier-Holland, dat veel Motown-successen maakte.

Opeens staat Van Nieuwkerk grijnzend met een microfoon naast een cafébezoeker. „De beste band?” De man kijkt verschrikt. „Geen idee.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*