‘Top 2000 is te wit’

De column van Özcan Akyol ‘Ja hoor, Top 2000 is wéér een feest voor witte mannen van 60 jaar en ouder’ op AD.nl zorgde voor veel ophef. De AD-column van Akyol was echter ironisch bedoeld. “Ik wilde met een ironische column blootleggen dat het diversiteitsdebat totaal verziekt is”, aldus Akyol.

Van de AD-columist hoeft er geen Turkse muziek in de hitlijst. Het ging om een ludieke actie.

Akyol: ‘Het gaat me om het doordrammen van de diversiteit. Wat ik echt vind, staat ook in het stuk. Dat zegt die vriend in het café. Die mensen met een Turkse achtergrond die zijn helemaal niet geïnteresseerd in de Top 2000. En dat is eigenlijk wat precies voor mij geldt. Die Top 2000 kan me gestolen worden. Het zou mij een worst zijn wat er in staat: een transgenderturk of een kabouter uit Oostenrijk. Het interesseert mij allemaal niets. Zo’n Top 2000 is gewoon voor wat oudere mensen en het is hun feestje, dat hele idee van dat moet je openbreken en toegankelijk maken is gewoon onzin. Je gaat ook niet zeggen: een Turkse bruiloft is heel zwart. En daar hoor je ook overwegende Turkse muziek. Mensen zoek elkaar op. Zo is de maatschappij nou eenmaal opgedeeld.’

Lees hier de hele column: Ja hoor, Top 2000 is wéér een feest voor witte mannen van 60 jaar en ouder

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*