Ton Verlind:’Hoofdredacteur van grootste nieuwsorganisatie sloeg de plank mis’

[BLOG] Haastige spoed is zelden goed….Ik verbaasde me al over de snelheid waarmee NOS hoofdredacteur Marcel Gelauff de Turken de oren wasten omdat ze de persvrijheid schonden door ‘journalist’ Ans Boersma het land uit te zetten. De actie bleek niets met haar journalistieke werk van doen te hebben maar met haar activistische ambities, twee zaken die elkaar naar mijn mening slecht verdragen.

Marcel had zoveel haast met zijn commentaar dat hij vergat de feiten te checken, cq zijn mede-bestuursleden van het Genootschap van Hoofdredacteuren, waarvan hij de voorzitter is, te raadplegen (bron: De Telegraaf). Dat is een zorgelijk idee waar het de ‘grootste nieuwsorganisatie’ van Nederland betreft, een term waarop Het Journaal zich graag profileert.

‘De overhaaste, solistische actie heeft tot een vacature in het bestuur geleid’, schrijft Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen vanmorgen (26 januari 2019). Nog even uitzoeken wie er dan precies is opgestapt. Ik vermoed dat het Paul Jansen is, maar naar goed journalistiek gebruik (deze opmerking is ironisch bedoeld) is hierover op de website van het persvrijheid minnende Genootschap geen informatie te vinden.

Met het ene commentaar heeft de voorzitter dus meer haast dan met het andere. Om misverstanden te voorkomen: ook ik maak me zorgen om de persvrijheid in Turkije maar als je de plank zo misslaat speel je opkomende dictators wel erg in de kaart… Benieuwd wanneer Marcel publiekelijk reageert op de faux pas van het Genootschap van Hoofdredacteuren en de bestuurlijke onrust die daardoor intern kennelijk is ontstaan.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*