Ton Verlind: Hoe het binnen de publieke omroep zo mis kon lopen

Jaren van reorganiseren en bestuurlijk aanmodderen hebben bij de publieke omroep geleid tot een hybride, tweeslachtige, bestuurscultuur waarbinnen niemand het nog echt voor het zeggen heeft. Daardoor is een ingewikkeld informeel besluitvormingsproces ontstaan waar de verantwoordelijkheden onduidelijk zijn en waarbinnen ongelukken kunnen gebeuren zoals met Matthijs van Nieuwkerk. Die totale ontwikkeling binnen de publieke omroep in de afgelopen decennia -die de bedoeling had de maatschappelijke relevantie van het bestel te versterken, maar die de afgelopen maanden werd overschaduwd door een serie aan incidenten- is een stevig onderzoek waard. Bij voorkeur uitgevoerd door maatschappijwetenschappers die op afstand van de publieke omroep en de politiek staan, zo bespreken we in bijgaande podcast. Wij zijn Frank du Mosch en Ton Verlind, beiden journalist en gepokt en gemazeld in de publieke omroep en we gaan proberen in geregelde podcasts rond allerlei actuele onderwerpen de tijdgeest te analyseren.

Dit is de eerste podcast in een serie. We praten over de verwarring binnen de publieke omroep en vragen ons af hoe het komt dat professionals tegenwoordig kennelijk zo weinig weerbaar zijn dat ze meewerken aan situaties die veroordeling verdienen. Dit geldt niet alleen voor De Wereld Draait Door, maar we zien het ook in de toeslagenaffaire. Daaraan werkten ambtenaren mee die de persoonlijke overtuiging hadden dat wat er binnen de belastingdienst gebeurde, feitelijk niet deugde. Hoe kunnen we weer greep krijgen op de situatie? We bespreken dit ook met Henriëtte van Hedel. Ze is verbonden aan De Nieuwe Denktank. Dat is een initiatief van mensen die zich in de discussie mengen met de bedoeling en in de hoop het tij te keren. Feedback op deze podcast, zowel qua inhoud als aanpak, zijn van harte welkom.

Aflevering 1: hoe het binnen de publieke omroep mis kon lopen.

3 Comments

  1. Ton Verlind de media-messias waar Hilversum, Nederland de hele wereld op wacht. Ik ga vanavond zeebaars eten en dat doe ik met n scherp mes en n goeie vork. Let op.

    Verlind vindt dat de oplossing van alle problemen (welke Ton?) in Hilversum is dat de macht weer terug moet naar de omroepen zodat zij zich weer krachtig kunnen profileren. Dus dan moeten we ons voorstellen, n Bisschoppenuurtje over geboortebeperking bij de KRO, meer feestprogramma’s met Jantje Smit vanaf alle pleinen in Volendam van de TROS en de VARA sluit hun avond weer af met de Internationale, kortom dan komt r alles weer terug waar iedereen zo blij over is dat t niet meer bestaat. Maar t is anders gegaan, want door de luiheid en gemakzucht van de omroepen jaren terug die knieval na knieval maakten om zo hoog mogelijk scorende, goedkope rotzooi te maken voor n zo groot mogelijk publiek, is r n tv-directeur aangesteld die moest waken voor t behoud van n divers (lees inclusief), journalistiek en cultureel aanbod. Dat was ook de taak van Frans Klein en daar was iedereen best tevreden over behalve nu ook Verlind niet, niet omdat de publieke tv naar zn malle moer is geholpen, maar omdat Frans Klein zelf niet deugt en Matthijs van Nieuwkerk blijkt nu n verrotte appel te zijn, maar daarmee is fruit nog niet slecht. DWDD was een, zo niet t best gewaardeerde tv-programma ooit. Met dank aan Frans Klein.

    Mangiare!

    • Niet alléén de epistels , Klaas van W. Ik weet niet waar ik dhr Doornbos van zou moeten kennen, maar in ieder geval niet van ’n omroep !! Of hij linkt naar ’n functie of baan bij ’n omroep of hij zwetst maar in het rond. Maar op enige zinnigheid heb ik hem nog nooit kunnen betrappen. Het zou inderdaad ’n goeie aktie zijn om de invulling én daarmee de verantwoording, weer bij de omroepen te leggen . Dus niet alleen voor MAX !!!!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*