Ton F. van Dijk: Frederieke Leeflang toont te weinig maatschappelijke betrokkenheid


De voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, Frederieke Leeflang, schiet tekort in het representeren van de publieke omroep. Dat zegt oud-omroepman, Ton F. van Dijk in een interview met mediaplatform Spreekbuis.


Met het uit de publieke omroep werken van Ongehoord Nederland had ze minder haast moeten hebben, vindt hij. ‘Eigenlijk is vanaf dag één gezegd; die gasten moeten we niet en dat wordt dan een self fulfilling prophecy. Gooi je ze eruit, dan zien teleurgestelde burgers daarin hun gelijk. Ze gaan stemmen op partijen die gemakkelijke oplossingen bieden en dat kan grote gevolgen hebben voor het land. De publieke omroep heeft hier een zware verantwoordelijkheid en ik vind dat Frederieke Leeflang daar te weinig oog voor heeft. Ik heb haar geen enkele uiting horen doen van die zorg. Ze geeft geen interviews en slaat uitnodigingen voor debat af. In mijn ogen is zij ook de chief storytelling van de omroep, dus ze moet elke kans grijpen om het ideaal waar ze voor staat te verwoorden. Zo laat je mensen zien dat je
gewetensvol bezig bent, maar die angstige strategie van nu werkt niet. We hebben nog nooit iets van haar gezien of gehoord waaruit een soort idealisme, betrokkenheid of maatschappelijke verantwoordelijkheid blijkt’. Volgens Ton F. van Dijk is de voorzitster aanvankelijk voortvarend gestart onder meer door een eind te maken aan het handjeklap en vriendendiensten en door de besluitvorming binnen het bestel formeler te maken.

Begin van het eind
Als Ongehoord Nederland uit het bestel verdwijnt zal dit leiden tot een maatschappelijke en politieke dynamiek, waarmee het totale bestel zoals we dat nu kennen onder vuur komt te liggen, veronderstelt Van Dijk. Hij ziet dat als ‘het begin van het eind’.

Het gehele interview met Ton F. van Dijk is hier te lezen.

11 Comments

 1. De self fulfilling prophecy ligt geheel bij ON en niet bij de NPO. Ondanks herhaalde toezeggingen van ON om zich aan de journalistieke codes van de NPO te houden, hebben ze die stelselmatig geschonden. Naast uitingen van racisme zijn de voornaamste bezwaren dat ON keer op keer onjuiste informatie doorgeeft over bijvoorbeeld stikstof, gender, asielzoekers en coronamaatregelen en zonder enig weerwoord van deskundigen. Ze wisten dat t bij drie strikes game over zou zijn. Nu dus.

  Voorzitter van de NPO Frederieke Leeflang heeft vorig jaar bij WNL toegelicht waarom ON n eerste boete kreeg opgelegd vanwege hun meningen-als-feiten-circus. De boete was n duidelijk maatschappelijk signaal dat er voor ON op die manier geen plaats is binnen t publieke bestel. Dat we haar nu niet horen zal vast te maken hebben dat ze vorig jaar na de boete ernstig werd bedreigd. Die dreiging voor persoonlijk geweld is alleen maar groter geworden.

  ON wordt niet verboden, maar krijgt geen podium meer bij de NPO. Goed zo en ze kunnen op t internet verder hun eigen gang gaan en uitkramen wat ze willen, t internet is groot en open en in cyberspace nobody can hear You scream. En Arnold, op internet nobody knows when You’re a dog …

  Woef!

 2. Wat is dit een bla bla bla verhaal? Net of de linkse indoctrinatie en woke ideologie die ik van BNNVARA door mijn strot geduwd krijg de absolute waarheid is.

  Omroep WNL? Het is überhaupt de schuld van deze omroep dat Ongehoord Nederland bestaat. Als omroep WNL nou eens het rechtse geluid zou vertolken waar zij voor opgericht zijn was Ongehoord Nederland helemaal niet nodig geweest.

  • Vara is links, daar krijg je links geluid maar blijkbaar houden ze zich wel aan de regels?
   Er zijn in NL ook linkse mensen dus heeft de Npo voor ieder wat. Links, rechts, en EO

   Wil je dat niet zien dan is er een uit knop op iedere tv.

   Dus hoezo door strot duwen…

 3. @Madelief; ik verneem graag welke omroep rechts geluid op de NPO verkondigd? Dus een publieke omroep die pro Geert Wilders is en kritiek op het immigratiebeleid van de overheid(lees Sigrid Kaag)heeft.

  Ik zie het in ieder geval niet? Wel linkse indoctrinatie en woke. Maar misschien dat ik iets over het hoofd zie? Ik verneem het graag

 4. Als die er niet is richt je hem toch op.
  Wilders zat graag bij WNL. De hele telegraaf redactie zit er graag.
  Dat onterecht verongelijkt doen is niet nodig. ON zou op jouw koers een sterke omroep kunnen zijn. Jammer dat ze het knullig aanpakken.

  Want je heb gelijk, NPO is of zou een afspiegeling van de samenleving moeten zijn.

  Hoewel ik persoonlijk steeds meer de “BBC”vorm zie zitten. Weg met hokjes, gewoon 2 of 3 algemene Nederlandse zenders.

 5. @Madelief; dat Wilders graag bij omroep WNL zitten heb ik een paar keer gezien! Wat een flut interviews waren dat. Constant aanvaringen met D66 presentator Rick Nieman die zich groen en geel ergerde aan Wilders zijn opvattingen over massa-immigratie. Ondersteunt met gasten die het met Rick Nieman eens waren en Wilders ook vijandig bejegende.

  En dat zogenaamd bij en rechtse omroep die Geert Wilders goed gezind zou zijn? Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig is een ouderwets spreekwoord. Je hebt wel gelijk dat telegraaf redactie er vaak zit. En opvallend veel CDA/VVD politici.

  CDA & de VVD acteren alleen maar dat ze rechts zijn. In verkiezingstijd rechtste praatjes over immigratie en een week na de verkiezingen daar van deze partijen niets meer over horen. Kijk maar hoe stil deze partijen zijn nu de immigratie uit de hand loopt.

  Nee, omroep WNL is een grote flop(met dank aan oud hoofdredacteur van de Telegraaf Sjuul Paradijs)en en dat is de reden dat Ongehoord Nederland erbij is gekomen. Dat Ongehoord Nederland bestaat is de facto de schuld van de mislukte rechtste omroep WNL.

  SBS6 heeft de potentie om een rechtse volkszender te zijn. Als meneer de Mol maar eens de ballen heeft om Geert Wilders eens voor Vandaag Inside uit te nodigen in plaats van Mark Rutte die Nederland naar de verdommenis aan het helpen is.

 6. Mark Rutte kreeg van Jeroen Pauw ook politieke zendtijd Eerder mocht hij met Thierry en afgelopen keer met GL en PVDA. Bij de vara nog wel.

  Misschien is tv teveel politiek geworden.
  Bedoel Wat moet een politici bij een voetbal programma?
  Politici bij Op1 lullen veel maar zeggen weinig.(sorry)

  Kan jou het schelen of Heel Holland bakt rechts of links is?

  Een omroep zou geen politieke partij moeten zijn. Een omroep die de immigratie problemen oplost? ON iig niet.

  • @Madelief; Vandaag Inside is vandaag de dag geen voetbalprogramma meer maar een talkshow! Waar voetbal wel een van de onderwerpen(vooral op maandag)is. En hoe zo is het gek om Geert Wilders eens uit te nodigen? Mark Rutte wordt ook constant uitgenodigd en als ik jouw redenering zou volgen is mij het een raadsel wat die daar te zoeken heeft? Behalve schaamteloze propaganda voor free air time om zijn politieke tegenstanders zonder tegenspraak te grazen kunnen nemen.

   Als John de Mol eens lef heeft wordt Geert Wilders eens voor Vandaag Inside uitgenodigd en mag die eens lekker een uur lang op zijn politieke tegenstanders los gaan.

   • Ik schreef dat ik het gek vond dat politici bij een voetbal programma zitten Hendrik. Maar blijkbaar hebben ze het over meer dingen.

 7. Ik denk dat Ongehoord Nederland een behoorlijke aanhang heeft, veel mensen denken zo want de rechtse aanhang is groot. Als ON op normale avond uren zendtijd krijgt dus niet op dinsdag en donderdag middag om 12 uur dan zal die nog groter zijn. De NPO probeert ON op deze wijze te pesten. Ik vind dit zeer minderwaardig en onrechtvaardig.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*