Tom Blombergs popquiz trapt weer af

Komende zaterdag, 20 februari, start Tom ‘de dikke’ Blomberg met een nieuwe serie popquizzen, die zich iedere derde zaterdagavond van de maand afspelen in ‘Café de Kroeg’ in Arnhem.

Tom Blomberg kreeg zijn bijnaam ‘de dikke’ – naar analogie van het woordenboek de ‘Dikke van Dale’ – van discjockey Frits Spits, vanwege zijn encyclopedische kennis van de popmuziek. Een eigenschap die bij Blomberg samengaat met een grote liefde voor het spelen van popquizzen en die combinatie leidde uiteindelijk tot zijn radiocarrière, vertelt hij in een interview met Spreekbuis.nl.

Als 23 jarige student leerde hij tijdens een vakantie op het Griekse eiland Samos twee popencyclopedieën (die van ‘OOR’ en die van de ‘New Musical Express’) volledig uit zijn hoofd. Ter voorbereiding van zijn deelname aan de laatste Nederlandse voorronde voor de ‘Europese Pop Quiz’. Een quiz die elk half jaar werd georganiseerd door de ‘Europese Radio Unie’.
De eerste twee voorronden was hij steeds als tweede geëindigd en dat mocht  hem in de laatste ronde niet overkomen, want dan was deelname op Europees niveau uitgesloten.

“Ik wist a-l-l-e-s…” zegt hij “…vooral ook van artiesten en groepen waar ik zelf niks aan vond. Ik wilde elk risico op iets-niet-weten uitsluiten.”

Met glans won hij de laatste voorronde en hij werd afgevaardigd door de NOS naar Knokke in België, waar de BRT de finale in september 1978 organiseerde. Blomberg won opnieuw. Voor Nederland. “Terwijl ik Zweeds staatsburger ben…” lacht hij. “Daar zat ik nog even over in, toen. Maar voor de NOS was dat allemaal geen punt.”

Zijn overwinning leidde tot een uitnodiging door Frits Spits voor het bijwonen van een uitzending van ‘De Achternacht’, een nachtprogramma dat Spits in die tijd presenteerde. Blomberg vertelde daar over zijn deelname aan de Europese popquiz en al tijdens de uitzending bleek er een ‘klik’ te zijn tussen beide heren. Een nieuwe samenwerking was geboren: Blomberg ging Frits Spits bijstaan als de wandelende popencyclopedie ‘De dikke Blomberg’ in ‘de Avondspits’ en kreeg later ook zelf programma’s te presenteren, waaronder de ‘Nationale Hitparade’.  

Blomberg kan het quizzen nog altijd niet laten. Behalve dat hij met zijn eigen team de ‘Blombita’s’ door het land trekt om popquizzen te spelen, organiseert hij ze zelf ook.

Zaterdagavond dus trapt hij weer af met een nieuw seizoen. Met een quiz die bestaat uit zes ronden waaronder ‘Masker op? Masker af!”, “de Hoespoes” en een live-ronde, waarbij een groep muzikanten nummers speelt waarover de kandidaten vervolgens vragen moeten beantwoorden. Je kunt individueel deelnemen, maar ook als team.

De toegang is gratis voor publiek.
Deelnemen kost 3 euro per persoon.
De aanvang van de quiz is om 20.30 uur in Café de Kroeg aan de Nieuwstraat 27 in Arnhem.

 

Zaterdag 27 februari staat Tom eenmalig met zijn quiz in café-restaurant ‘’t Proathuus’ in Vorden, in De Achterhoek. Weekendresidentie van een bekende gelegenheids-popquizmaster, wiens jurylid Don Leo Blokhuis alleen nog maar te raden kan bij de dikke Blomberg als hij het even niet meer weet….

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*