Teun van de Keuken presenteert De Monitor

Teun van de Keuken gaat De Monitor presenteren

Teun van de Keuken gaat De Monitor presenteren, het onderzoeksjournalistieke programma van de NCRV. De Monitor is vanaf 11 januari driemaal per maand op de zondagavond te zien op NPO 2.

Het programma is een voortzetting van de Altijd Wat Monitor, een succesvol onderdeel van het programma Altijd Wat. In deze monitor helpt het publiek actief mee aan het onderzoeken van onderwerpen.

“Het gaat niet altijd om de kwantiteit van de tips. Voor het onderzoek naar foute dokters kregen we tientallen tips, maar daar zitten wel heel bruikbare bij. Sommige onderwerpen zijn meer geschikt om breed neer te zetten. Zoals de Aangifte-monitor. Daar kwamen duizenden reacties op, als die dan dezelfde teneur hebben dan zet dat wel een beeld neer.” – Jaap Friso – woordvoerder KRO-NCRV

In september kreeg de Altijd Wat Monitor een eervolle vermelding van de jury van de Lovie Awards in de categorie nieuws-internet. The Lovie Awards zijn de Europese tegenhangers van de Webby Awards. Het zijn prijzen voor content op internet op allerlei gebieden.

Het succesvolle programma-onderdeel gaat nu dus solo verder. De Monitor biedt klokkenluiders en tipgevers de mogelijkheid hun verhaal te vertellen. Aan de hand van die verhalen gaat het team van De Monitor researchen. Het onderzoeksproces kan iedereen volgen via de website van De Monitor. Tipgevers kunnen direct zien wat er met hun tips wordt gedaan. 

De Monitor gaat zich richten op brede maatschappelijke thema’s zoals zorg, werkgelegenheid, milieu, veiligheid en onderwijs. Onderwerpen die een groot publiek aanspreken. 

Oproepen voor tips

Net als voorheen worden social media als Twitter en Facebook ingezet om het publiek op te roepen hun ervaringen te delen.

Teun van de Keuken

Van de Keuken was de afgelopen jaren programmamaker voor de KRO en VPRO en werkt voor programma’s als Keuringsdienst van Waarde en De slag om Brussel.  Van zijn hand verscheen onlangs het boek Puur en Eerlijk. Van de Keuken heeft een wekelijkse column in Het Parool en schrijft vanaf januari om de week een column over actualiteiten voor de NCRV-gids.

“Het is bijzonder dat er zoveel ruimte wordt gemaakt voor onderzoeksjournalistiek, dat toch vaak een ondergeschoven kindje is. Ik denk dat we met de hulp van onze kijkers heel wat boven tafel kunnen krijgen. Deze vorm van crowdsourcing heeft heel veel potentie.” – Teun van de Keuken

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*