Technische samenwerking NOS en Omroep Zeeland

Vandaag start een technische pilot die moet leiden tot verdere samenwerking tussen de landelijke en regionale omroep. De bedoeling is dat Omroep Zeeland gebruik gaat maken van het NOS-redactiesysteem. Eind 2015 moet het systeem volledig bruikbaar zijn voor de regionale omroep. Als dit werkt, kunnen andere regionale omroepen volgen. De inhoudelijke samenwerking wordt verdiept, tegen relatief lage kosten.

Het redactiesysteem iNOS is door de NOS in eigen huis ontwikkeld. Het komend jaar worden de technische mogelijkheden op een rijtje gezet en vertaald in een systeem dat de Zeeuwen eind 2015 kunnen gebruiken. De koppeling van een ‘landelijke’ en een ‘regionale’ iNOS maakt de uitwisseling van informatie makkelijker en sneller, daarmee wordt inhoudelijke samenwerking eenvoudiger.
 
Algemeen directeur Jan de Jong van de NOS: ”We werken al intensief samen met de regionale omroepen op het gebied van de journalistieke inhoud. Zo wisselen we beeld en geluid uit via de speciaal ontwikkelde NOS Mediacloud en zitten mensen van de regionale omroepen bij ons op de Nieuwsvloer. Daar komt nu het delen van een redactiesysteem bij. Met het standaardiseren van techniek komen we tegemoet aan een expliciete wens van staatssecretaris Dekker voor meer samenwerking tussen regionale omroepen en de NOS. Dat het geld bespaart in een tijd waarin zowel de landelijke als de regionale publieke omroepen fors moeten bezuinigen, is natuurlijk mooi meegenomen.”
 
Ook directeur Monique Schoonen van Omroep Zeeland is enthousiast: “We zien het iNOS-redactiesysteem als een vliegwiel om de journalistieke samenwerking tussen NOS en de regionale omroepen op dagbasis te versterken en over en weer te verbeteren. De NOS komt veel meer en sneller aan verhalen uit de regio en de regionale omroepen kunnen via het redactiesysteem van de NOS hun verhalen makkelijker in een landelijke context plaatsen. Doordat de regionale omroepen geen eigen redactiesysteem meer hoeven te ontwikkelen worden publieke middelen efficiënt gebruikt en wordt tegelijkertijd de kwaliteit verhoogd.”

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*