Talpa Network vecht beperking FM-kavels aan

Talpa Network heeft vandaag mondeling zienswijze kunnen toelichten in de beroepszaak tegen het besluit om het aantal FM-kavels dat een partij mag bezitten te beperken van vier naar drie. Deze wijziging, ingevoerd door (demissionair) minister Micky Adriaansens van Economische Zaken vóór de FM-veiling van vorig jaar, heeft Talpa genoodzaakt om Radio Veronica aan uitgever Mediahuis te verkopen.

De uitspraak van de rechtbank, die binnen zes weken wordt verwacht, kan verstrekkende gevolgen hebben voor de FM-veiling en de radiomarkt in Nederland. Als Talpa Network in het gelijk wordt gesteld, kan dit leiden tot een nieuwe veiling. Alle partijen die hebben deelgenomen aan de vorige veiling, waaronder DPG Media, BNR, Radio4All, en Kink, worden gezien als belanghebbenden in deze zaak.

Talpa meldt aan Spreekbuis.nl: “We zijn blij met de FM-kavels die we bij de veiling afgelopen jaar hebben kunnen verwerven, maar niet met de wijziging dat één partij nog maar drie in plaats van vier FM-kavels mag bezitten. Dit kwam nogal uit de lucht vallen, met name ook omdat nog maar een paar jaar geleden expliciet door de minister is bepaald dat je vier radiostations mocht hebben en wij op basis daarvan hebben geïnvesteerd in een radiobedrijf dat met de verschillende stations een zeer gevarieerd pallet aan muziekformats kan aanbieden. Door de aangepaste eigendomsbeperking werd daar ineens een streep doorheen gezet, hetgeen voor Talpa Network en voor haar werknemers tot grote onzekerheid heeft geleid. Zoals bekend hebben we hierdoor ook halsoverkop vlak vóór de veiling Radio Veronica moeten verkopen. We hebben zoals gezegd in het verleden geïnvesteerd in een gevarieerd radioaanbod met verschillende muziekformats en willen dat in de toekomst blijven doen. We zijn tevreden met het verloop van de zitting vandaag en zijn blij dat we onze zienswijze mondeling hebben kunnen toelichten. We zien de uitkomst ervan met vertrouwen tegemoet en laten dat nu aan de rechter.”

16 Comments

 1. En aan Radiowereld zegt men: “Talpa Network is tevreden met de gewonnen FM-frequenties,” zo liet een woordvoerster van Talpa begin januari weten aan RadioWereld.NL. “We hebben beroep aangetekend tegen de eigendomsbeperkingen, niet tegen de veilinguitslag zelf.”

  Mocht Talpa in het gelijk gesteld worden, dan is het niet noodzakelijk dat de veiling overnieuw gedaan wordt. Het geeft het bedrijf in de toekomst wel een mogelijkheid om een vierde FM-kavel te bemachtigen door overname van een bestaand station. De uitspraak van de rechter volgt binnen zes weken. [RadioWereld.NL]

 2. Criminelen worden niet vervolgd en berecht wegens capaciteitsproblemen bij het OM en de rechtbanken, maar er zijn geen problemen voor dit soort zittingen. Ben ik het niet eens met een regeringsbesluit of wet, dan ga ik lekker naar de rechter en krijg ik dan nog mijn zin niet, ga ik in hoger beroep.

  • Het feit dat deze zaak 10 maanden ná de veiling dient, zou je kunnen vertellen dat capaciteitsproblemen ook hier spelen.

  • Het OM heeft hier geen bal mee te maken..
   Het is Bestuurdrecht en dat heeft weer niets te maken met criminelen en Strafrecht

 3. Het maakt het stuk eenvoudiger om strategisch samen te werken met partij die ook kavels heeft of er meer wil hebben…nu moet Talpa daar min of meer omheen gaan, wat het verkoopperspectief voor het radiobedrijf toch wat beperkt.

 4. Voor de toekomst is dit nog best interessant. John de Mol zint het niet dat DPG een nog grotere speler wordt. Na krantentitels, Q music etc volgt nu ook RTL in hun stal. John opteert ook een fusie en ziet, volgens berichtgeving, Mediahuis als een mooie partner. Stel dat dit door kan gaan zitten ze opnieuw met problemen want teveel zenders en zal er nog meer gesaneerd moeten worden. Met deze rechtszaak valt er voor de toekomst wat te zeggen. Spannende tijden weer in medialand.

 5. Bij winnen rechtzaak zal Talpa hooguit 4 FM zenders mogen hebben. Samenwerken met Mediahuis is 5 zenders in totaal. Dus lastig.

  Als Talpa R4all wil kopen komen ze DPG tegen die zal meebieden om dit te voorkomen. Lachende derde is Joost Zuurbier.
  Talpa kan ook Veronica terugkopen van Mediahuis, is wel duur kavel met meer dan 20 miljoen bod bedrag.
  Ook dan kan Zuurbier profiteren omdat DPG Dan een derde zender wil hebben.

  • Ik kan uit betrouwbare bron zeggen dat dpg totaal geen interesse heeft in het kavel van Radio4all 50 procent dekking en 6 miljoen vergunning kosten is voor hun niet interessant

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*