Stéphane Denève nieuwe vaste gastdirigent Radio Filharmonisch Orkest

Het Radio Filharmonisch Orkest is verheugd dat Stéphane Denève vanaf concertseizoen 2023-2024 is aangesteld als vaste gastdirigent.

Stéphane Denève staat bekend om zijn liefde voor Franse muziek, en is daarnaast een gepassioneerd voorvechter van muziek uit de 21ste eeuw. Een perfecte match dus met het Radio Filharmonisch Orkest, dat in nauwe samenwerking met de omroepen NTR en AVROTROS en de Nederlandse Publieke Omroep een van de belangrijkste Nederlandse pleitbezorgers is van nieuwe muziek en jonge componisten. Deze gemeenschappelijke passie kwam in eerdere concertseizoenen al meermaals tot uiting: zo dirigeerde Denève bij het RFO een wereldpremière van Escaich in de NTR ZaterdagMatinee en leidde hij in maart vorig jaar de Nederlandse première van Connessons Maslenitsa in het AVROTROS Vrijdagconcert. Denève zal zijn nieuwe functie combineren met het chef-dirigentschap bij St. Louis Symphony Orchestra.

Roland Kieft, directeur van Stichting Omroep Muziek: “We zijn ontzettend blij met de aanstelling van Stéphane Denève als nieuwe vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Al sedert een aantal jaren behoren zijn concerten tot de hoogtepunten van het seizoen. Zijn geweldige gevoel voor klank, autoriteit in Franse muziek en passie voor nieuwe muziek zijn uitzonderlijk. Met chef-dirigent Karina Canellakis en vaste gastdirigent Stéphane Denève heeft het RFO twee topdirigenten in huis en is de artistieke ontwikkeling voor de komende jaren optimaal geborgd.”
Stéphane Denève over zijn aanstelling: “Het is met een grote glimlach op het gezicht dat ik de uitnodiging om vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest te worden, verwelkom. Het rijke DNA van dit geweldige orkest komt volledig overeen met mijn passie voor kleurrijk, modern en ruimhartig musiceren. Ik wil graag de musici bedanken voor hun enthousiasme en voor de inspirerende concerten die we samen beleefd hebben sinds we elkaar in 2014 voor het eerst ontmoetten en ik kijk er immens naar uit onze muzikale relatie de komende jaren te verdiepen!”

Denève volgt James Gaffigan op en zal zijn nieuwe functie vanaf september 2023 vervullen in samenwerking met Karina Canellakis, chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, en Benjamin Goodson, chef-dirigent van het Groot Omroepkoor.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*