Steeds meer Europese producties op streamingdiensten

In 2022 hebben wereldwijde streamingdiensten 228 originele Europese fictietitels uitgebracht, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 127 titels in 2021. Deze toename werd voornamelijk geleid door Netflix, zo blijkt uit onderzoek van het European Audiovisual Observatory.

Het rapport, ‘Audiovisual Fiction Production in Europe 2022‘, onthult dat twee derde van deze fictietitels in opdracht van Netflix is geproduceerd, wat neerkomt op 50%, terwijl Amazon goed is voor 17%.

Echter, de statistieken in het onderzoeksrapport tonen aan dat slechts 9% van alle fictietitels in Europa in opdracht van wereldwijde streamers werd gemaakt. Publieke omroepen blijven leidend in het opdracht geven voor fictieproducties, met 56% afkomstig van deze omroepen, gevolgd door commerciële omroepen met 35%.

Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn geïdentificeerd als de voornaamste productiebestemmingen voor wereldwijde streamers, met elk 39 titels. Streamingproducties in Spanje en het VK omvatten titels zoals ‘The Crown’, ‘Sex Education’, ‘Elite’ en ‘Cathedral of the Sea’. Andere belangrijke productiehubs voor streamers waren de Noordse landen en Frankrijk.

Internationale co-producties vormden 7% van alle fictietitels en waren voornamelijk beperkt tot tv-films en series met 13 afleveringen of minder per seizoen. De BBC, Netflix en ZDF waren de drie voornaamste opdrachtgevers van series met 13 afleveringen of minder per seizoen.

In 2022 was 84% van alle geproduceerde titels afkomstig van onafhankelijke producties, met 13% van productiegroepen die zijn gelieerd aan een omroep maar werken voor een derde partij. Banijay, RTL en de Mediawan-Leonine Alliantie waren de drie belangrijkste producenten van onafhankelijke tv-fictie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*