Sneller uitsluitsel aanvraag scenario- en artistieke ontwikkeling bij het Filmfonds

Vanaf augustus zullen maandelijks vaste indiendeadlines gaan gelden voor de aanvragen voor scenario- en artistieke ontwikkeling voor speelfilm, lange documentaire, korte animatie en de categorie onderzoek en experiment. Het streven is om binnen een zo kort mogelijke periode duidelijkheid aan filmmakers te geven of hun aanvraag wordt gehonoreerd.

“Met deze verandering willen we bovenal zorgen dat het proces voorspelbaar wordt en filmmakers niet te lang in onzekerheid zitten, mede een grote wens van de sector zelf. Ook wanneer de uitslag niet positief is en mogelijke nieuwe paden bewandeld moeten worden”, zegt directeur Bero Beyer. “Je weet als filmmaker bij indiening namelijk al wanneer de uitslag bekend is, de beschikkingsbrief binnenkomt en een toelichtend gesprek plaatsvindt. Het optimaliseren van ons interne beoordelingsproces biedt ons tegelijkertijd de mogelijkheid om ook in de ontwikkelfase van projecten beter tot een integrale afweging te komen”.

De vernieuwde aanpak – voorheen waren er geen vaste indiendata voor ontwikkeling – moet de creatieve slagkracht van onafhankelijke filmmakers ten goede komen, maar vraagt ook een omschakeling. Zo is het belangrijk dat aanvragen niet onvolledig of prematuur ingediend worden. Daarnaast zal de adviestekst mogelijk bondiger worden en krijgt het gesprek met de betreffende consulent een meer toelichtend inhoudelijk karakter.

De deadlines voor de ontwikkelingsbijdrage in het kader van scenario- en artistieke ontwikkeling zijn voor dit jaar vastgesteld op 15 augustus, 12 september, 10 oktober en 14 november. De indienmomenten van de aanvraagmogelijkheid voor productie-ontwikkeling worden gelijk getrokken met die van realiseringaanvragen.

Het Filmfonds zal dit najaar, tijdens de overgangsperiode van het vernieuwde traject, de vinger aan de pols houden en waar nodig bijsturen. De nieuwe aanpak moet vanaf januari 2023 vaste vorm hebben gekregen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*