Blog Erik de Zwart `6000 kilometer stoom`

Als je van mijn generatie bent, heb je vast een keer een uitstapje met school naar Oost-Berlijn gemaakt. Via Checkpoint Charlie kwam je dan in de DDR, het commu­nistische en door de Russen gecon­troleerde deel van Duitsland.

Ik maakte dat tripje in 1985, toen de Muur nog lang niet op omval­len stond en het nog best eng was. En in 1994 ging ik weer die kant op om met drie vrien­den met de Trans Siberië Express de langste treinreis ter wereld te maken. En nu hebben de Russen me uitgeno­digd om voor mijn treinen-platform 24Trains.tv een heel bijzondere reis te gaan maken: met een luxe trein reizen we van Moskou naar de Kaukasus en terug. Zesdui­zend kilometer door prachtige natuur, door gebieden met een cultuur die in veel opzichten totaal anders is dan de onze.

Om het nostalgische gehal­te van de reis com­pleet te maken en ons het gevoel te geven weer in de tijd van de tsaren te zijn, wordt de trein door stoomlocomo­tieven getrokken. Wist je dat er maar zeven Russische acts in de Top 40 hebben gestaan?

Het meest succes­vol waren de jonge meisjes Lena Katina en Joelia Volkova die je beter kent als t.A.T.u.. Met All the Things She Said scoorden ze een nummer 2-hit in 2002.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*