Sander Zwiep presenteert nieuwe MAX-podcast over Jules de Corte

In 2021 is het precies 25 jaar geleden dat liedjesschrijver, zanger en pianist Jules de Corte overleed. Zijn lange carrière leverde een schat aan muziek op: een oeuvre van ruim 3000 liedjes, grotendeels sluimerend in de archieven. Markante, geestige en beschouwende muzikale miniaturen over de meest uiteenlopende zaken. Wie was de man achter deze klanken? En wat maakte zijn muziek zo bijzonder? In De Corte Podcast(Omroep MAX en NPO Radio 4) reist presentator Sander Zwiep door het land, op zoek naar antwoorden op deze vragen. Antwoorden krijgt hij in ontmoetingen met mensen die dichtbij Jules stonden, op plekken waar de voetstappen van De Corte liggen. En in gesprekken met bewonderaars blijkt dat de ‘Nederlandse Schubert’ ook anno 2021 nog altijd geldt als muzikale leidraad.

Wie vlak na de Tweede Wereldoorlog de radio aanzet, hoort vooral Engelstalige liedjes. Jules de Corte (1924-1996) brengt daar vanaf oktober 1946 verandering in met zijn luisterliedjes. Vanaf dat moment neemt hij plaats achter de piano in het programma De Zonnebloem. Dit blijkt het startschot van een lange radio- en podiumcarrière in Nederland en België. Zijn melodieuze composities steken muzikaal vernuftig in elkaar en wie naar de teksten luistert, leert ook de man achter de piano goed kennen. Zijn eigen overtuigingen en gevoel voor humor klinken steevast door in zijn muziek. Zo zet, de altijd keurig articulerende, Jules de Corte soms midden in een liedje ineens een gek stemmetje op en heeft een prachtige pianopartij soms een heel ander einde dan de luisteraar verwacht.

In De Corte Podcast gaat Sander Zwiep op reis door het leven en de carrière van de musicus uit Deurne. Hij brengt onder andere een bezoek aan zijn geboortehuis, spreekt met een vriend en studiegenoot over Jules’ tijd in het blindeninstituut in Grave en gaat samen met zijn zoon Ernst op pad door Delft, de stad waar Jules van 1945 tot 1969 woonde. Vanuit Delft reist hij door naar Hilversum, waar Jules zijn radiowerk deed. Wat hoorde men toen hij aantrad bij de KRO? Waarom was dat zo bijzonder? En waarom was hij op een gegeven moment steeds minder via dit medium te beluisteren? Hierover heeft Sander het onder meer met Jules’ vrienden Bert van den Brink en Ivo de Wijs.

Sander Zwiep“Muziek en tekst leveren bij Jules de Corte zo’n bijzonder totaalproduct op. Zo herkenbaar en met zo’n tekstuele, melodische én harmonische zeggingskracht. Eerlijk gezegd was ik bang dat voor mij de magie zou verdwijnen met het maken van deze podcast. Niets was minder waar. Ik heb De Corte beter leren kennen en ’s mans muziek is er alleen maar mooier op geworden.”

Uiteraard wordt De Corte Podcast aangekleed met veel muziek van De Corte zelf.

De Corte Podcast (zeven afleveringen)
Vanaf 26 oktober 2021
Presentatie: Sander Zwiep
Te beluisteren via NPORadio4.nlNPOLuister.nl en MAXVandaag.nl/podcast

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*