Sander Zwiep presenteert nieuwe MAX-podcast over Jules de Corte

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat liedjesschrijver, zanger en pianist Jules de Corte overleed. Zijn oeuvre telt ruim 3.000 liedjes, grotendeels sluimerend in de archieven. Markante, geestige en beschouwende muzikale miniaturen over de meest uiteenlopende zaken. MAX-presentator Sander Zwiep ontvangt vaak leuke reacties wanneer hij iets van De Corte draaide en vraagt zich af: wie was de man achter deze klanken en wat maakte zijn muziek zo bijzonder? De eerste aflevering van De Corte Podcast staat nu online. 

In de eerste aflevering van De Corte Podcast start MAX/NPO Radio 4-presentator Sander Zwiep zijn reis bij het geboortehuis van Jules de Corte. De Corte (1924-1996) wordt geboren in Deurne, in een socialistisch gezin. Vooral vader Peer is uitermate fanatiek, wat er uiteindelijk zelfs in resulteert dat het gezin uit huis wordt gezet. Het huis in kwestie staat er anno 2021 nog altijd en van binnen is het op sommige punten niets veranderd ten opzichte van de tijd dat Jules hier woonde. Hoe leefde het gezin De Corte hier?

Blindeninstituut
In deze aflevering rijdt Sander ook naar Grave, de plaats waar Jules een groot deel van zijn jeugd doorbracht op het blindeninstituut. Na een medische misser wordt hij blind en moet hij naar een katholiek instituut voor blinden. Daar ontwikkelde hij ook zijn muzikale talent. Hoe was zijn leven hier? Sander bespreekt dit met Jules’ studiegenoot en vriend Rinus Rijk en met Jan Timmermans, curator van het Graafs Museum en één van de samenstellers van de Jules de Corte-tentoonstelling die hier een aantal jaar geleden werd gehouden. Samen met hen bezoekt Sander ook de kerk in het stadje. Op het orgel van deze kerk, dat nog intact is, speelt Jules zijn eerste noten voor publiek. Sander maakt van de gelegenheid gebruik en neemt plaats op de orgelbank. Klinkt de orgel nog net zo als in Jules’ tijd? 

Carrière in Nederland en België
Wie vlak na de Tweede Wereldoorlog de radio aanzet, hoort vooral Engelstalige liedjes. Jules de Corte (1924-1996) brengt daar vanaf oktober 1946 verandering in met zijn luisterliedjes. Vanaf dat moment neemt hij plaats achter de piano in het programma De Zonnebloem. Dit blijkt het startschot van een lange radio- en podiumcarrière in Nederland en België. Zijn melodieuze composities steken muzikaal vernuftig in elkaar en wie naar de teksten luistert, leert ook de man achter de piano goed kennen. Zijn eigen overtuigingen en gevoel voor humor klinken steevast door in zijn muziek. Zo zet, de altijd keurig articulerende, Jules de Corte soms midden in een liedje ineens een gek stemmetje op en heeft een prachtige pianopartij soms een heel ander einde dan de luisteraar verwacht.Sander Zwiep:“Muziek en tekst leveren bij Jules de Corte zo’n bijzonder totaalproduct op. Zo herkenbaar en met zo’n tekstuele, melodische én harmonische zeggingskracht. Eerlijk gezegd was ik bang dat voor mij de magie zou verdwijnen met het maken van deze podcast. Niets was minder waar. Ik heb De Corte beter leren kennen en ’s mans muziek is er alleen maar mooier op geworden”. Uiteraard wordt De Corte Podcast aangekleed met veel muziek van De Corte zelf.

De Corte Podcast (zeven afleveringen)
Vanaf 26 oktober 2021
Presentatie: Sander Zwiep
Te beluisteren via NPORadio4.nlNPOLuister.nl en MAXVandaag.nl/podcast

Logo

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*