Sandberg@Mediapark:  Radicale verbeelding

Van nieuwe stemmen tot fundamenteel beeld, van grote verhalen tot radicale geluiden, van extreme technologie tot ultieme fantasie, we leven in radicale tijden. Dit is een kantelpunt, voor het milieu, voor de sociale gelijkheid, voor de politiek en zeker ook voor onze media, verbeelding en technologie. Steeds meer kunstenaars, opiniemakers en denkers roepen op tot radicalisering, tegen onverschilligheid en de neo-liberale status-quo, en voor een nieuw constructief radicalisme, inspirerende vormen van samenwerking, subversieve kunst en extreme alternatieven.

De conferentie ‘Radicale Verbeelding’ op 12 januari vormde de aftrap van de Sandberg@Mediapark Masterclass, de opvolger van het succesvolle innovatielab Sandberg@Mediafonds. Acht antidisciplinaire teams van o.a. programmamakers, ontwerpers, journalisten, data-analisten en nieuwe media kunstenaars zullen gedurende 6 maanden werken aan concepten voor nieuwe mediatoepassingen. De teams werken aan de hand van een door henzelf gekozen onderzoeksvraag. Het lab eindigt met een publieke presentatie op 1 juni.

Afgelopen weekend kreeg de samenwerking in de teams voor het eerst gestalte en werden de eerste stappen gezet in de conceptontwikkeling. Het waren drie zeer inspirerende dagen. Na een avond vol radicale herinneringen en een hoge dosis Jodorowsky waren er zaterdag en zondag een aantal intensieve en verbroederende brainstormsessies gehad over zeer uiteenlopende onderwerpen: van designer babies en genome editors tot de digitale dood en van dubieuze ‘cheese pizzas’ on the dark web tot fysieke schaalloze ervaringen. De eerste onderwerpen liggen vast, zoals satire, de aanwas van nieuwe Nederlanders, de dood en het internet en alternate reality games. Welke vorm de onderzoeken en projecten zullen aannemen, zal de komende tijd duidelijk worden als de teams iets verder zijn in het proces

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*