RTV Oost-programma THUIS: hoe breng je inclusiviteit en diversiteit in de praktijk? 

Op woensdag 11 mei a.s. om 17.30 uur zendt TV Oost de tweede aflevering uit van THUIS met Boudewijn en Typhoon. In deze aflevering gaan regisseur/artistiek directeur Boudewijn Koops en rapper/zanger/motivational speaker Typhoon op zoek naar de betekenis van de thema’s inclusiviteit en diversiteit. Wat bedoelen we eigenlijk als we deze woorden gebruiken? Daarnaast brengen ze de thema’s ook zelf in de praktijk. Het programma is een coproductie van RTV Oost en cultuurbedrijf GelijkSpel. In een reeks van vier TV-afleveringen onderzoekt het tweetal maatschappelijke thema’s als inclusiviteit en diversiteit. Samen reizen ze het land door op zoek naar personen of gezelschappen die deze thema’s in de praktijk brengen. Hoe doen zij dat en wat kunnen we van hen leren? Boudewijn en Typhoon verrassen elkaar én de kijker met bijzondere ontmoetingen waarbij ze ook zelf aan het werk worden gezet.

Op bezoek bij antropologe Jitske Kramer en personal trainer Max Haverkamp
In deze tweede aflevering gaan Boudewijn en Typhoon in gesprek met antropoloog en inclusiviteits- en diversiteitsdeskundige Jitske Kramer. Samen verkennen ze de betekenis van inclusiviteit en diversiteit en ontvangen ze tips wat je zelf kunt doen zoals: Begin klein en start bij je vrienden. Verken je eigen grenzen en zoek de ruimte op bij jezelf én bij de ander. Personal trainer Max Haverkamp leert Boudewijn en Typhoon hoe kickboksen je daarbij kan helpen. De aflevering wordt afgesloten op Erve Asito Almelo waar zangeres Manuela Nzenge zowel Boudewijn als Typhoon weet te ontroeren met een prachtig nummer van Whitney Houston. Met haar optreden wil Manuela niet alleen de sterren van de hemel zingen, maar ook mensen met een beperking – waartoe zij zelf behoort – zichtbaarder laten zijn in de samenleving.

GelijkSpel in CONCERT
Op 9 en 10 juni organiseert GelijkSpel twee kleurrijke concerten met Nederlandse topartiesten en regionaal talent. Het is een eerste kennismaking van het publiek met de activiteiten van GelijkSpel. Locatie: Erve Asito, het stadion van het Heracles Almelo en destijds de thuisbasis van Darius Dhlomo. Dhlomo had Zuid-Afrikaanse roots maar vond uiteindelijk zijn thuis in Almelo. De legendarische Heracles middenvelder en ‘man of many talents’ loopt als een rode draad door alle (community art-)programma’s van GelijkSpel heen. De line-up van het concert is inmiddels bekend: Typhoon, Stef Bos, Tabitha, Karsu, The Cool Quest, Koorbazen én Dhlomo’s drumband met meer dan 25 drummende tukkers en anderen. Tickets zijn te verkrijgen via https://www.gelijkspel.nu/gelijkspel-in-concert

Boekpresentatie voorafgaand aan het concert
Voorafgaand aan het concert presenteert auteur en samensteller Ben Siemerink zijn boek ‘DHLOMO, een kleurrijk leven tussen zwart en wit’. Hij reikt een eerste exemplaar uit aan een beroemde voetballer, van wie we de naam binnenkort bekend maken.

Over GelijkSpel
GelijkSpel is een nieuw cultuurbedrijf. Zij ziet kunst en cultuur als motor voor maatschappelijke innovatie en vernieuwing. Het is een ticket naar inclusie. Met cultuur brengt ze diverse leefwerelden bij elkaar en overbrugt zij verschillen. Ze maakt theater, muziek, tv-programma’s en ontwikkelt educatie- en community-art producties. Op deze manier draagt ze bij aan een Nederland waarin iedereen zich thuis voelt.

Wanneer is de tweede aflevering van THUIS met Boudewijn & Typhoon te zien?
THUIS met Boudewijn en Typhoon is te zien bij TV Oost op woensdagavond 11 mei a.s. om 17.30 uur en wordt daarna elk uur herhaald. Op zondag 15 meiwordt de uitzending nog een keer herhaald.

1 Comment

  1. Goed streven! Wat ik alleen weer eens mis in de aanpak is dat gene waar je dit soort initiatieven zou moeten beginnen, het aanpakken en stoppen met denken vanuit de voor ons gecreëerde (dit is de bedoeling om ons allemaal tegen elkaar op te zetten) hokjes en op alles en iedereen een etiketje plakken. We zijn allemaal mensen en als we allemaal (of met veel) vanuit die begin gedachte gaan denken hebben we al meer dan de helft gewonnen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*