“RTL handelde zorgvuldig bij lezing MH17”

RTL Nieuws heeft op journalistiek zorgvuldige wijze gehandeld door gebruik te maken van verborgen geluidsapparatuur bij een lezing over identificatie van de slachtoffers van de ramp met de MH17. Dat zegt de Raad voor de Journalistiek. Vorig jaar maakte de rubriek bekend dat een lid van het MH17-identificatieteam, forensisch anatoom George Maat, gevoelige informatie over de ramp naar buiten had bracht.

Maat liet tijdens een college foto’s zien van stoffelijke resten van slachtoffers van MH17. Deze lezing was voor iedereen toegankelijk en nabestaanden wisten van niets. Nadat RTL Nieuws over de zaak berichtte, zette minister van Justitie Ard van der Steur Maat aan de kant als lid van het MH17-onderzoeksteam. Later bleek dat er geen goede afspraken waren gemaakt. De minister bood de professor vervolgens excuses aan.

Undercover
Maat wilde nog van de Raad  voor de Journalistiek weten of RTL Nieuws in het geheim opnamen had mogen maken van het college en wat de Raad van de berichtgeving vond. RTL Nieuws heeft ‘op journalistiek zorgvuldige wijze informatie vergaard en uitgezonden’, is het antwoord op die vraag. Dat de journalisten ‘undercover’ toegang hadden verschaft tot de lezing en daar met verborgen opname-apparatuur geluidsopnamen maakten was ‘in dit geval niet ontoelaatbaar’.

De Raad schrijft: “RTL Nieuws mocht het als een misstand beschouwen dat klager in zijn lezing naar verwachting (opnieuw) gevoelig materiaal zou tonen en uitlatingen zou doen over de ramp die (nog) niet via geëigende kanalen openbaar waren gemaakt, terwijl de lezing niet beperkt zou zijn voor studenten uit het vakgebied van klager”.

Wederhoor
“Het is aannemelijk dat RTL Nieuws die misstand niet aan de orde heeft kunnen stellen zonder de door haar toegepaste werkwijze. RTL Nieuws is vervolgens zeer zorgvuldig te werk gegaan door nader onderzoek te verrichten en alle betrokken partijen – onder wie ook klager – vooraf te informeren en zo nodig om wederhoor te vragen. In de publicaties is op passende wijze over de kwestie bericht, waarbij voldoende aandacht is besteed aan de namens klager uitgebrachte verklaring”.

Wel heeft de Raad voor de Journalistiek begrip voor de vervelend gevolgen voor George Maat. “Die zijn echter in eerste instantie een gevolg van de manier waarop hij zelf onvoldoende erop heeft toegezien dat de doelgroep waarvoor hij zou spreken beperkt was en vertrouwelijkheid zou zijn gewaarborgd, en behoefden RTL Nieuws niet te weerhouden van publicatie”.(foto nos.nl)

Bron nrc.nl/RTL

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*