ROOS maakt nominaties NL-Awards 2016 bekend

Vandaag zijn de nominaties bekend gemaakt voor de NL-Awards, de jaarlijkse onderscheiding voor de beste producties van de regionale omroepen.

In totaal zijn twintig radio- en tv-programma’s genomineerd, verdeeld over de categorieën ‘Eigen Nieuws’, ‘Duiding’, ‘Beste TV-programma’, ‘Beste Radioprogramma’, ‘Beste Online Project’, ‘Documentaire’ en ‘Vernieuwend’. De jury had wederom de keuze uit een rijk geschakeerd aanbod. Bij ‘Beste Radioprogramma’ bleef de selectie beperkt tot twee nominaties, beide met veel aandacht gemaakte radioprogramma’s van hoog niveau.

“Het was een verademing om met de juryleden de programma’s op inhoud af te wegen. Geen gemakkelijke taak, want het was vaak appels met peren vergelijken. We hebben stevig gedebatteerd over wat uiteindelijk de doorslag moest geven”, aldus NL-Award juryvoorzitter Annette van Trigt.

De NL-Awards worden op woensdag 22 maart 2017 voor de vijftiende keer uitgereikt tijdens de ROOS-Dagen, het jaarlijkse congres voor regionale programmamakers dat deze keer plaatsvindt in het Natlab in Eindhoven.

Gouden NL-Award

Alle prijswinnaars dingen mee naar de categorieoverstijgende Gouden NL-Award. Hieraan is een geldprijs van € 2500,- verbonden. Vorig jaar ging deze onderscheiding naar Omroep Brabant, Omroep West en L1, voor hun gezamenlijke productie ‘De Benno tapes, Over leven na de gevangenis’.

Jury

De jury voor de NL-Awards 2016 bestaat naast voorzitter Annette van Trigt uit Ton van Zantvoort (documentairemaker en winnaar Gouden NL-Award 2015), Rachid Finge (communication manager Benelux bij Google), Meike de Jong (journalist en nieuwslezeres bij RTL), John Appel (documentairemaker), Gerson Veenstra (eindredacteur Online RTL Nieuws), Willem Alkema (programmamaker en producent), Sjors Fröhlich (hoofdredacteur BNR Nieuwsradio) en Tom van ’t Einde (verslaggever EenVandaag). Jenny Booms is de secretaris van de jury.

Meer informatie is te vinden op www.nl-award.nl. Daar zijn de genomineerde programma’s ook te zien en te beluisteren.

De nominaties

EIGEN NIEUWS

RTV Rijnmond – Rijnmond Nu
Bram Wesdorp
Naar aanleiding van rapporten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg reist de verslaggever af naar het verzorgingstehuis van Careyn in Hellevoetsluis en komt ter plekke tot de ontdekking dat de bewoners maximaal drie keer per dag, op vaste tijden, naar het toilet mogen.

Omroep Zeeland – Zeeland Nu
Pim van den Berge, Joost van Leeuwen
Omroep Zeeland wantrouwde het hoge aantal toeschouwers dat volgens de Provincie langs het parcours stond van de Zeeuwse Touretappe op 5 juli 2015. De omroep is een eigen onderzoek gestart en kwam uit op hele andere aantallen, waardoor de door de Provincie geclaimde opbrengsten van de Tour betwijfeld werden.

Omroep Brabant – Woenselse Poort
Marcel Huisman, Sebastiaan Quekel
Een themapagina met interviews met betrokkenen, cliënten, (oud)medewerkers, bestuurders en politici waaruit een onthutsend beeld van tbs-kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven naar voren komt. De veiligheid van cliënten en medewerkers van psychiatrische kliniek De Woenselse Poort staat op het spel.

DUIDING

Omroep Flevoland – Opnieuw beginnen
Elisabeth van Leeuwen, Riemer Scheper, Martin Hop, Remy Furrer, Gerjo van Kuilenburg, David Brouwer
Aflevering uit een vijfdelige serie waarin Flevolanders die ooit vluchteling waren hun persoonlijke verhaal vertellen. In de portretten nemen ze de kijker mee terug in de tijd, naar verlangen, verdriet en vreugde.

Omrop Fryslân – Mohamed
Simone Scheffer
Een serie reportages over de Syrische familie Haj Ali die in september 2015 na een lange uitputtende reis in de crisisopvang van Harlingen terechtkwamen. De verslaggever volgde een jaar lang hun pad door Noord-Nederland.

Omroep Brabant – Amanda Todd
Tessel Linders, Matthijs Pennings
Een reportage die duidelijk maakt dat de problematiek van online pesten niet stopt bij de landsgrenzen, maar een universeel probleem is. En wat de desastreuze gevolgen zijn voor een Canadees meisje dat afgeperst wordt door een man uit Oisterwijk.

BESTE TV-PROGRAMMA

RTV Rijnmond – Hoog!
Harm Korst, Dave Geensen, Cees van der Wel
Aflevering uit een serie van acht gesprekken naar aanleiding van de 20e verjaardag van de Erasmusbrug. Vanuit het topje van de brug gaan twee bekende Rotterdammers met elkaar in gesprek over hun stad, maar ook over de liefde, het leven, lol en leed.

Omrop Fryslân – Kening Hert & Harry Hazze (Koning Hart & Harrie Haas),
afl.: Do is Dea (De Duif is Dood)
Feije van der Meer, Thijs Meester, Brecht Wassenaar, René Dijk, Linze Valk, Jelmer Douma
Een aflevering van het kinderprogramma Kening Hert en Harry Hazze, een programma voor kinderen uit groep 1 en 2 van het basisonderwijs, uitgevoerd met poppen en acteurs.

RTV Utrecht – DocU Sport: David di Tommaso, voor altijd nummer 4
Rick van Manen, Donald Budie, René van den Berg, Bert Kous
Een portret van de FC-Utrechtvoetballer David di Tommaso, die tien jaar geleden volkomen onverwacht overleed. Hoe beleefden de betrokkenen destijds zijn overlijden en wat voor rol speelt dit nu nog in hun dagelijks leven?

BESTE RADIOPROGRAMMA

Omrop Fryslân – Burn-out by jongeren
Annagreet Miedema
Hoe komt het dat steeds meer jongeren een burn-out krijgen? Hoe kan het dat een student volledig opgebrand raakt? In deze radiodocumentaire vertelt Annagreet Miedema, twee jaar nadat zij een burn-out kreeg, haar persoonlijke verhaal.

Omroep Gelderland – 100 uur live vanaf de 100e Vierdaagse
Corine van Dijk, Frank van Dijk, Rob Kleijs, Maarten Daam, Mimi van Ormondt
Vanwege het 100-jarig bestaan van de Nijmeegse Vierdaagse maakte de omroep 100 uur live radio vanaf de Wedren, de plaats waar alle wandelaars samenkomen.

BESTE ONLINE PROJECT

RTV Noord – Facebook live-vergadering
Bart Breij, Stephanie Nijssen
De live redactievergaderingen via Facebook die de omroep organiseerde, leverde een aantal verhalen op waar verslaggevers via verschillende media mee aan de slag konden gaan.

Omroep Gelderland – Gelderland Helpt
Renate Koning, Linda Brummelman, Judi van den Brink, Jeroen Heggen, Angelique Kruger
Gelderland Helpt is een multimediaal platform op tv, radio en internet waar het publiek hulp kan krijgen en geven. Het doel van de omroep is om vraag én aanbod uit Gelderland samen te brengen, alles op basis van vrijwilligheid.

Omrop Fryslân – De Camper
Johanna Brinkman, Willem de Vries, Suzanne van Zwam, Andor Faber, Timo Jepkema, Hayo Bootsma, Lennie Bronsveld, Afke Boven, Jantine Weidenaar, Roelof Lousma, Gerrit de Boer
De Camper van Omrop Fryslân reed gedurende de zomer van 2016 zeven weken lang en zeven dagen per week door de provincie. Elke dag kreeg het team van die dag, bestaande uit twee cross mediale verslaggevers, ‘s ochtends te horen waar ze die dag door zouden brengen en welke activiteiten ze zouden ondergaan.

DOCUMENTAIRE

Omrop Fryslân – It Swarte Goud (Het Zwarte Goud)
Albert Jensma, Piter Tjeerdsma, Johanna Brinkman, Dirk Hofstede, Thomas Overal, Gerko Jonker, Sybrand Bok, Linze Valk, Harry Zwerver, Martin Wijbenga, Jelmer Douma, Andreas van Neerbos, Hugo Bosgraaf, Piter Zwart, Marijke Akkerman, Tetsje de Groot, Frederik Kampstra
Een serie documentaires over de betekenis van het Friese paard als exportproduct, maar ook als symbool van de Friese identiteit. In het voorjaar van 2016 werd dit ras officieel uitverkoren tot mooiste paard van de wereld.

RTV Utrecht – DocU: Het meisje van 672k
Mirjam Marks, Wiro Felix, Albert Klein Haneveld, Neske Kraai
Portret van de 15-jarige Annegien uit Utrecht die met haar persoonlijke en kunstzinnige foto’s meer dan 672.000 volgers van alle leeftijden over de hele wereld heeft.

Omroep Zeeland – Paradijs Glaswater
Fifi Visser, Jean Counet, André van der Hout, Gijs Haak, Eugene Paashuis, Dirk Voorhoeve
Portret van Marianne Schipaanboord die een slimme, humoristische en magische kijk op de wereld heeft. Omdat ze niet kan horen, niet kan praten en spastisch is, tekent ze haar leven, in werk dat getuigt van een scherpe blik en een groot verlangen.

VERNIEUWEND

Omroep Gelderland – Daadwerkelijk Dichtbij door verregaande
samenwerking met lokale omroepen
Jan Willem van der Hogen, Thomas Overdijk, Benjamin Hagen
Vijftien lokale omroepen hebben directe toegang tot de online kanalen van Omroep Gelderland. De omroep leert hen hoe ze online artikelen moeten maken en faciliteert de techniek.

Omrop Fryslân – Fiel de Nacht (Voel de Nacht)
Bart Kingma, Timo Brinkman, Jan Bensliman, Martin Wijbenga, Gerard van der Veer, Jacqueline Spendel, Maarten Bruining, Wibo Grimmius, Mariët Saakstra, Hugo Bosgraaf
Presentator Bart Kingma ontvangt op een prachtige locatie op Vlieland vijf gasten (bekende Friezen) met wie hij de nacht doorbrengt in een mobiele studio op een zandplaat. Gedurende negen uur worden deze gesprekken live gestreamd.

RTV Oost – Overijssel in Vogelvlucht
Erik Hogeboom, Anoesjka Halleriet, Simon Dirk Terpstra
Een week lang heeft RTV Oost elke dag een twee uur durende helicoptervlucht boven de provincie gemaakt volgens een route die van tevoren werd bepaald door de kijkers. De beelden werden live op facebook en TV uitgezonden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*