Rick van Velthuysen lanceert podcastreeks

Dit jaar is Rick van Velthuysen precies 40 jaar actief op gebied van radio. Sinds vorig jaar zit hij in de nacht op NPO Radio 2. Stilzitten doet hij niet graag en daarom is hij gestart met een podcastreeks.

 Je bent alweer 10 maanden in de nacht te horen op Radio 2. Hoe heeft je show zich ontwikkeld?
Het invullen van de ‘graveyard-shift’ is geen sinecure. Waar bij sommige radiostations de machtige muziekcomputer -in het holst van de nacht- de ene na de andere beproefde en door-en-door geteste hit ‘uitpoept’, daar leggen wij bij ‘RickvanV Doet 2’ het accent op de directe relatie met onze luisteraars. Het aantal reacties is buitengewoon veel en het onderstreept de behoefte om als luisteraar -op dit late tijdstip- betrokken te zijn bij wat er gebeurt op de radio. Items hebben bewust geen ingewikkelde ondertoon, maar hebben alleen tot doel om de luisteraar, met welke emotie dan ook wakker te houden en dat werkt.

Sinds kort heb je ook een podcast. Je staat bekend als innovator in de radiowereld. Waarom ben je hier zo laat mee begonnen?
Doorgaans sta ik vooraan in de rij om iets nieuws te gaan doen. Alleen had ik een paar jaar geleden privé nog wat af te wikkelen en kort hierop meende men bij mijn vorige opdrachtgever om mij ter elfder ure de deur te wijzen. Het heeft mij keihard geraakt, het maakte mij verdrietig. Eerst ben je ‘de held’ en win ik de belangrijkste radiopublieksprijs ‘de Radioring’, om vervolgens op een zijspoor terecht te komen, om even later te worden uitgerangeerd. Dat deed echt wat met mij en ik wilde hier waardig mee omgaan, dus vooral niet gaan ‘zwartepieten’, dat is niets voor mij. Heb zeker drie maanden geen fader meer aangeraakt en ik heb het plezier in mijn werk terug moeten vinden. De middelen en de zin om iets te doen was er even niet, daarna ben ik bezig geweest om het hoofd boven water te houden. De frustratie om de innovatie even langs mij heen te moeten laten gaan was soms groot, maar het was even niet anders.

‘Heb een Mening’ heet jouw nieuwe podcast. Wat kunnen we verwachten?
De titel geeft mij de kans om divers te kunnen zijn. Het is wel een kreet die ik graag zelf vaak bezig! Kijk niet naar anderen om jouw mening te bepalen, maar uit juist zelf deze mening en ga vooral in discussie met elkaar, dat opent mogelijkheden, want de kaarten tegen de borst houden, remt de voortgang van onze samenleving.
Sport, politiek, samenleving, entertainment, alles wat een mening kan verdragen, of nodig heeft zal ik trachten te behandelen in mijn podcast. Begrijpelijke gesprekken die kunnen verhelderen en wie weet helpt het in jouw eigen meningsvorming.

Welke mediamensen met een mening wil jij in je podcast?
Zou wel eens de radiobazen van Nederland willen spreken over hun idee met betrekking tot het radiomaken in Nederland. Wat beweegt de huidige radiobazen? Bedrijven ze radio met het hart, of met hun hoofd en wat verwachten zij voor de toekomst?

Vind jij podcasten een totaal andere ambacht dan radiomaken?
Ik vind het gewoon te gek en haast TE praktisch, om op iedere gewenste plek een programma/podcast te kunnen maken en dat daarbij geen zender of omroep nodig is.  Het biedt zoveel mogelijkheden voor iedereen. Voor een investering van nog geen €1000 kan iedereen z’n eigen zender worden en zijn. Briljant!!

Podcasting is nog steeds groeiende in populariteit. Hoe zal dit medium volgens jou ontwikkelen?
Die populariteit zal blijven groeien, maar als we op zoek gaan naar een verdienmodel, dan zal er toch wel uit een ander vaatje moeten worden getapt. Programmamakers zoals ik hebben binnen afzienbare tijd hun eigen platform, maar wie betaalt dan de rekeningen? Ik ben nog op zoek naar het juiste antwoord, maar ik ga ondertussen wel verder, want vallen en opstaan leert mij een hoop. Mijn platform heet http://rick.radio en mijn podcasts zijn terug te beluisteren via http://rick.radio/podcast, een herkenbare plek en ik zal dit (hopelijk samen met de NPO) de komende tijd verder willen gaan uitbreiden.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*