Paul Staudenmaijer overleden

De in Hilversum geboren en woonachtige Redacteur, radio en tv-presentator, journaallezer Paul Staudenmaijer (1938) overleden is afgelopen zondag overleden.

Hij begon zijn loopbaan in de scheepsvaart in Nigeria en verbleef daarna in Brazilië. Eind jaren zestig werd hij als presentator en verslaggever aangenomen voor het radioprogramma de Artistieke Staalkaart, Jaap Brand was zijn coach. Vervolgens stapte hij over naar de KRO als een van de regisseurs en presentatoren van Kruispunt.

In 1973 werd hij redacteur en verslaggever van Voer voor Vogels, een ludiek radioprogramma dat de grenzen van het betamelijke opzocht waarbij ook Han Peekel en Wil van Neerven betrokken waren. In 1974 versloeg Paul samen met Frans Stultiëns vanuit Portugal de Anjerrevolutie voor KRO’s Echo. Via een tip kwamen zij het land binnen en maakten als enige buitenlandse journalisten de revolutie mee en wisten ze de revolutieleider te interviewen.

Daarna was hij (eind)redacteur en presentator van de tv-programma’s zoals Mijl op Zeven, Mensenwerk, het kunstprogramma Duizendschoon. Vervolgens presenteerde hij tussen 1979 en 1983 samen met Ingrid Drissen het populairwetenschappelijke tv-programma Horizon en Wat heet Beter, over alternatieve geneeswijzen. In 1982 presenteert hij het eerste driedimensionale-tv-experiment waarbij heel Nederland met een brilletje op een 3D-uitzending kon ervaren.

Naast zijn tv-werk verrichtte hij freelance werk voor onder anderen Fröger Creatieve Communicatie in Amsterdam. Creëerde evenementen en programma’s over veranderingsprocessen en schreef scripts voor corporate video’s en bedrijfsjournaals. Onder meer voor Philips, Shell, PTT en overheden. In 1985 werd hij samen met Daan Fröger medevennoot van Fröger & Staudenmaijer Bedrijfscommunicatie. Het bureau vestigde zich in het voormalige IKON-pand aan de Borneolaan in zijn woonplaats Hilversum. Paul realiseerde onder andere The World of Heineken, een museale merkbeleving over de historie en productie van bier in de oude Heineken Brouwerij aan de Stadhouderskade in Amsterdam. De ‘experience’ werd in 1992 geopend en is inmiddels door miljoenen bezoekers bezocht. Op dit project was hij enorm trots.

Op verzoek van de NOS presenteerde hij tussendoor in 1988, tijdens zwangerschapsverlof van Pia Dijkstra, zo nu en dan het Journaal. Fröger & Staudenmaijer werd aan Thomas & Kleijn, een internationaal netwerk van communicatiebureaus, verkocht. Vanwege problemen bij bureaus in Engeland ging het netwerk na enige jaren ter ziele. Niet veel later stopte Staudenmaijer zijn activiteiten en hield hij zich bezig met tuinieren en vanuit Vluchtelingenwerk met het geven van Nederlandse les aan nieuwe inwoners van ons land. Wat hij leuk en dankbaar werk vond.

Zoals elk mens had Paul ook zijn nukken. Maar op veel fronten was hij een veelzijdige en geniale alleskunner. Sprak een schat aan talen, waaronder vloeiend Portugees, en kon met vrijwel iedereen overweg. Haalde met Cor van der Klugt, CEO van Philips, in het Portugees allerlei verhalen op en had gewoon contact met zowel een kabelsjouwer in de studio als met Alfred Heineken. De laatste tijd kreeg Paul steeds meer met lichamelijke klachten te maken, ontmoette nog veel vrienden en collega’s en nam het moedige besluit te stoppen met eten en drinken. Op zondag 2 maart is Paul vredig ingeslapen en laat zijn vrouw Hansje, waarmee hij 54 jaar was getrouwd, en zijn zonen Vincent (43) en Stefan (44) na. Paul was 86 jaar.

xxxxx

Over Daan Fröger 0 Artikelen
Deze necrologie is opgesteld door Daan Fröger, mede na gesprekken in de laatste weken van Pauls leven. Contact: daan@smlxl.nl - T 06 532 66 029

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*