Rail Away wint Golden Pen in Kroatië

De makers van het populaire NPO 2-programma Rail Away hebben op zaterdag 6 april de Golden Pen ontvangen uit handen van de Kroatische staatssecretaris van Toerisme, Tony Glavina.

De “Zlatna Penkala” wordt elk jaar door Kroatië uitgereikt aan journalisten die in de buitenlandse media professioneel hebben bijgedragen aan een positief beeld over Kroatië.

De locatie van de prijsuitreiking dit jaar was de stad Zadar, aan de Dalmatische kust. Deze stad is ook te zien in een van de twee afleveringen van Rail Away die de prijs wonnen. Vanuit de hele wereld konden bijdragen worden ingeleverd in drie verschillende categorieën: gedrukte media, bloggers en elektronische media (radio en tv). Rail Away ontving de prijs in de laatste categorie.

Kroatië
De Rail Away-afleveringen over Kroatië die de prijs ontvingen zijn in 2018 uitgezonden door de EO op NPO 2. In die afleveringen volgden de makers treinroutes van Zagreb naar Knin en vanuit Knin langs de Dalmatische kust naar Split. Naast de treinroutes werden een aantal bijzondere locaties langs de routes bezocht, zoals de pittoreske steden Zadar, Sibenik en Trogir en bekende natuurgebieden als de Plitvice Meren en de Krka Watervallen. Beide programma’s trokken in januari 2018 elk meer dan een half miljoen kijkers. 

Makers
Rail Away-makers Gerben van Ommen en Joanne Brouwer ontvingen de prijs uit de handen van de Kroatische staatssecretaris voor Toerisme, Tony Glavina en de directeur van de Croatian National Tourist Board, Kristjan Staničić. Gerben van Ommen: “Staatssecretaris Glavina benadrukt bij de uitreiking dat het bij een bezoek aan zijn land niet alleen gaat om het mooie landschap, maar ook om de mensen die daar wonen. En dat is precies wat wij in de uitzendingen hebben laten zien.” 
Joanne Brouwer: “Kroatië is ook zo’n mooi land. Tijdens onze opnamen was ik geraakt door de bloemenpracht en de vele geuren die in de natuur tot ons kwamen. En dat op een milieuvriendelijke manier vanuit een trein ervaren, is wel heel bijzonder om in Rail Away te mogen laten zien.” 

Rail Away wordt al sinds 1996 door de EO op de publieke omroep uitgezonden. In januari 2019 was de 200eaflevering te zien op NPO 2 en werd het programma door veel stemmers gekozen om mee te doen aan de finale van de prestigieuze Televizier Ring. Op dit moment is Rail Away dagelijks met een herhaling te zien om 16.55 uur op NPO 2. ​​​​​​​

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*