Radiozenders regionale omroepen nemen collectief deel aan Radioplayer

De regionale omroepen maken vanaf nu ook deel uit van Radioplayer Worldwide. Radioplayer is inmiddels actief in 14 landen en het aantal groeit. De samenwerking zorgt ervoor dat de Europese radiosector met één stem spreekt met alle autofabrikanten, zodat radio makkelijk vindbaar blijft en een optimale gebruikerservaring biedt in de (auto)dashboards van de toekomst. De radiozenders van de dertien regionale omroepen zijn nu ook aangesloten.

Gebruikerservaring automobilist
Eind vorig jaar zijn de radiozenders van de NPO (o.a NPO Radio 1 en NPO 3FM) en de landelijke commerciële radiozenders (o.a. Sky Radio, Qmusic en BNR Nieuwsradio) aangesloten. Jacqueline Bierhorst, countrymanager Radioplayer NL en projectdirecteur Digital Radio NL: “Één radioknop met toegang tot hybride radio (DAB+, FM en streaming), actuele en (inter)actieve informatie van je favoriete station klinkt eenvoudig. Met de steeds groter wordende schermen in het dashboard en stembediening is uniformiteit en afstemming tussen radiostations van verschillende landen en de auto-industrie essentieel voor de beste gebruikerservaring van automobilisten. Daarom zijn wij verheugd nu ook vanuit Nederland deel uit te maken van het Radioplayer platform.”

Groei digitaal
Mensen luisteren steeds meer digitaal naar de radio. De beluistering via internet en DAB+ is gestegen van 33,5% (dec’19-jan’20) naar 38,3% (dec’20-jan’21). Gemiddeld over 2020 werd 11,2% via DAB+ geluisterd en 24,6% via internet. Luisteren via FM/Kabel nam af tot 56,7% dec20’-jan’21). Dit was in dezelfde periode een jaar eerder nog 60%. Dit blijkt uit de cijfers van NLO/GfK. Inmiddels zijn bijna 2,5 miljoen DAB+ radio’s (inclusief automotive) verkocht en 72% van de nieuw verkochte auto’s reed met DAB+ standaard aan boord de weg op. Sinds 20 december 2020 is de Europese richtlijn van kracht dat alle nieuw verkochte auto’s standaard zijn voorzien van digitale radio DAB+ (bron: GfK/WorldDAB tm 2020 | JATO Dynamics, tm 2020).

Luisteraars bedienen
De regionale omroepen zijn met hun dertien radiozenders nu ook aangesloten bij Worldwide Radioplayer. De RPO vindt deelname belangrijk en heeft de benodigde afspraken gemaakt en de implementatie begeleid. Jan Müller, bestuurder van de RPO: “Radioplayer biedt via samenwerking een mogelijkheid voor niet wereldwijd opererende partijen de vindbaarheid te maximaliseren. In een wereld waarin techreuzen vaak veel invloed hebben biedt het voor regionale omroepen een kans de luisteraar te blijven bedienen.” De volgende regionale zenders zijn toegevoegd aan Radioplayer: L1, NH Radio, Omroep Brabant, Omroep Flevoland, Radio Gelderland, Radio West, Omroep Zeeland, Omrop Fryslân, Radio Rijnmond, Radio Drenthe, Radio Noord, Radio Oost en Radio M Utrecht.

Techniek van Radioplayer
Radioplayer is het door radiostations beheerde internationale platform (WRAPI) waar de zenders hun metadata zoals stationsinformatie en logo’s, streams, podcasts etc. beheren. Deze internationale Radioplayer datafeed voedt ‘hybride’ radio interfaces in tal van automerken, waaronder Audi en VW. De smart devices in deze auto’s switchen automatisch tussen DAB+, FM en streaming, zodat luisteraars hun favoriete stations op elke mogelijke manier kunnen ontvangen (zonder app). Al bijna 1 miljoen auto’s in Europa zijn voorzien van metadata via de Radioplayer API.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*