Radiostations van overal ter wereld op één wereldkaart

De wereld heeft in amper een week in Radio.Garden een nieuwe vorm van radio luisteren ontdekt. Navigerend over de globe luister je live naar streaming radiostations. Het zijn de bekende en onbekende zenders van Hilversum tot Tokio, van Lima tot Kuala Lumpur. Sinds de livegang een week geleden heeft de app al meer dan 7,5 miljoen views behaald, met ruim 6 miljoen unieke gebruikers.

Radio.garden bevat ook selecties van historische radiofragmenten, jingles en verhalen over het luisteren naar radio. Het platform werd in opdracht van Beeld en Geluid bedacht en ontwikkeld door de ontwerpers van de Amsterdamse interactieve ontwerpbureaus Studio Puckey en Moniker. Ze bedachten het idee om een naakte wereldbol te nemen en livestreams te verzamelen om daarop te projecteren. Het was een belangrijke conceptuele beslissing om landsgrenzen en plaatsnamen weg te laten. Radio kent immers geen grenzen.

Radio.garden roept veel reacties op. Ruim 600 radiostations meldden zich de afgelopen week om te worden toegevoegd aan de automatisch gegenereerde live streams. Eén station uit Finland verzocht daarentegen te worden verwijderd vanwege inbreuk op de copyrights. Het Amerikaanse Counter Extremism Project verzocht een Hezbollah zender uit Beiroet te verwijderen. De eerste youtubers laten zien hoe cool ze radio.garden vinden, zoals de 14-jarige Galaxy girl 321 uit Groot-Brittannië. Artikelen verschenen onder andere op de sites van The Atlantic, The Guardian, The Independent, Wired Germany, NPR.

De oorsprong voor Radio Garden ligt in het Europees onderzoeksproject Transnational Radio Encounters (2013-2016). Dit project is uitgevoerd door onderzoekers van zeven universiteiten uit Duitsland, Denemarken, Groot-Brittannië en Nederland, zeven archieven en omroepen uit dezelfde landen waren betrokken, waaronder Beeld en Geluid. De centrale vraag in het onderzoek is de rol die radio speelt in identiteitsvorming. In andere woorden: ‘Hoe klinkt thuis?’

Het online platform radio.garden is gefinancierd door HERA, onderzoeksproject Transnational Radio Encounters (2013-2016) en Beeld en Geluid, en bedacht en ontwikkeld door de ontwerpers van de Amsterdamse bureaus Studio Moniker en Studio Puckey.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*