Radiopiraten in Andere Tijden

Den Haag wordt in de jaren ‘70 dé radiopiratenstad van Nederland. Tientallen ‘vrije jongens’ duiken vanuit de huiskamer of vanaf de zolder de ether in. Bij het publiek zijn de piratenzenders populair. Rechtstreeks contact met de luisteraars, verzoekplaatjes, lokale advertenties; er blijkt behoefte te zijn aan kleinschaligheid en gemeenschapsgevoel. Alles waar Hilversum volgens de fans niet in voorziet.

De radiopiraten worden steeds ambitieuzer en professioneler. Hofstad Radio, vanaf begin jaren ’80 in de lucht, presenteert zich als een volwaardige zender met lokaal nieuws en talenten als Jeroen van Inkel. Naarmate de ambities groeien en de zenders commerciëler worden, neemt de jacht van de Radio Controle Dienst toe. John Roth en Cor Moerman, opsporingsambtenaren van de RCD, erkennen dat het beleid in de loop van de jaren ’80 steeds harder wordt.

De ene inval volgt op de andere, apparatuur wordt in beslag genomen, er worden hoge boetes uitgedeeld. Als uiteindelijk de wet zodanig wordt gewijzigd dat illegaal zenden een misdrijf wordt en je er zelfs voor in de gevangenis kan belanden, is de rek er bij de meeste piraten uit. Maar het is niet alleen de wet en de RCD die de piraten eind ’80 de nek omdraaien: Hilversum ziet in dat er behoefte is aan lokale zenders en dus komen er lokale omroepen met een officiële status. Het avontuur en het improviseren is daarmee, zoals Jeroen van Inkel opmerkt, helaas voorbij.

Meer zien?
Kijk voor het verhaal over het kat- en muisspel tussen radiopiraten en autoriteiten op dinsdag 17 maart 2015 om 21.20 uur op NPO 2 naar Andere Tijden: Het avontuur van de radiopiraten. Nu al meer zien en weten over radiopiraten? Bekijk de verhalen over het einde van de zeezenders, de illegale radiobingo en de geschiedenis van de Top 40.  

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*