Radar: Veertig procent medische TikTok-video’s bevat onzin

Van de TikTok-video’s waarin medische claims worden gedaan, bevat 40 procent onbewezen of foute informatie. Dat blijkt uit een neutrale steekproef van Radar waarbij geselecteerde artsen 139 video’s met gezondheidsclaims beoordelen. Het onderzoek is maandag te zien in het AVROTROS-programma. 

TikTok is met 5,7 miljoen Nederlandse gebruikers het snelst groeiende socialmedia-platform en wordt vaak gebruikt om een jongere doelgroep te ‘influencen’. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik maakt zich zorgen over influencers die medische misinformatie verspreiden. Directeur Ruud Coolen van Brakel: “Als ik in lingerie op de catwalk bij Victoria’s Secret ga wandelen, word ik daar snel met een busje weggehaald en in een steriel ziekenhuis geplaatst. Maar als Doutzen Kroes iets roept over medische zaken moet ik dat blijkbaar serieus nemen.'”

In de video’s die Radar aan de artsen voorlegde, wordt onder meer gezegd dat het een goed idee is om een brandende kaars in je oor te steken tegen tinnitus en wordt geclaimd dat het griepseizoen niet bestaat. Huisartsen Isabel Ullman en Stefan van Rooijen merken de gevolgen van de onzin-TikTok’s al in hun spreekkamer, vertellen ze. TikTok zegt naar aanleiding van de steekproef: “We geloven dat je medische informatie moet uitvragen bij professionals (en niet zomaar van het internet moet plukken, ook niet van TikTok). Dat gezegd hebbende kennen we ook een behoorlijk aantal van deze medische professionals die ook op TikTok zitten. Maar dat neemt nooit weg dat je bij medische vragen toch echt het best naar de dokter kan.”

Radar, vanavond om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 2

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*