Raad voor Cultuur: ‘Nadere informatie nodig over plannen NPO Gemist’

Er is nadere informatie nodig om een oordeel te kunnen vellen over de plannen van de NPO met ‘NPO gemist’. Dat staat in een advies van de Raad voor Cultuur aan demissionair minister Slob (Media). De raad adviseert de minister om de benodigde informatie bij de NPO op te vragen, voordat hij hierover een besluit neemt. De raad is uiteraard bereid daarover in een later stadium alsnog te adviseren.

De NPO wil een aantal mogelijkheden toevoegen aan het huidige kanaal NPO Gemist. Bijvoorbeeld door een programma on demand te kunnen bekijken dat nog niet lineair is uitgezonden en door speciaal aanbod uitsluitend on demand beschikbaar te kunnen stellen. Het plan is met name ingegeven door het veranderende kijk- en luistergedrag en de wens om daar goed bij aan te kunnen sluiten. Het is de bedoeling om te komen tot een reclamevrij en gratis kanaal ‘NPO Start – on demand’ en hiermee het publieksbereik van de publieke omroep te vergroten. 

Om een weloverwogen advies te kunnen geven had de raad bepaalde componenten in de aanvraag terug willen zien. Zo mist raad met name informatie over: het voorgenomen aanbod op dit kanaal; de consequenties van de plannen voor ‘NPO Plus’; de middelen die nodig zijn om dit on demand kanaal op te zetten; de gevolgen van de plannen voor derden; en de bescherming van de privacy van de gebruikers van ‘NPO Start – on demand’. Ook het door de raad al eerder opgemerkte ontbreken van een zichtbaar gemaakte digitale strategie wordt gemist bij deze aanvraag. De raad adviseert de minister om een en ander  op te vragen voordat hij een besluit neemt. 

De NPO wil ook toestemming van de minister voor beëindiging van ‘NPO Nieuws’, ‘NPO Zappelin extra’, ‘NPO 3FM Alternative’, ‘NPO FunX Dance’ en ‘NPO Radio 4 concerten’. De raad herkent de argumentatie die de minister in de adviesaanvraag noemt en adviseert hiermee in te stemmen. 

Naast de Raad voor Cultuur brengen ook het Commissariaat voor de Media en de Autoriteit Consument en Markt een advies uit over de plannen van de NPO.
 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*