Publieke omroepen verliezen veel leden

In de vijf jaar sinds de laatste telling uit 2014 hebben vrijwel alle publieke omroepen fors ledenverlies gelezen, meldt NRC. Alleen Omroep MAX weet haar ledenaantal te laten groeien.

Van de 3,5 miljoen omroepleden uit 2014 zijn er nu nog 2,5 miljoen over. 

Vooral fusieomroepen raken veel leden kwijt. In het NRC uiten omroepdirecteuren kritiek op de door het Kabinet aangedrongen fusie uit het verleden, waardoor zij een minder sterk profiel hebben gekregen. Ook is er kritiek op de uitstel van ledentelling. Hierdoor moeten omroepen hun dure ledenwerfcampagnes verlengen, aangezien zij tussentijds ook leden weer kwijtraken.

Bron: NRC

2 Comments

  1. In een tijd waar tegenstellingen tussen groepen in de bevolking blijft groeien, heeft Nederland een zo objectief mogelijke publieke omroep nodig. Verzuilde omroepen kunnen alleen maar bijdragen in het groter maken van de tegenstellingen in ons land. Omroepverzuiling is niet meer dan de lange arm van de politiek.

  2. Ik weet het nog goed, eerst moesten we ons stevig profileren. Toen moest er weer samengewerkt worden en daarna kwamen de fusies……….
    En al dat “gedonder” kwam door Hedy d’Ancona ( de Paas notitie in 1994 ) en Rick v.d. Ploeg.
    De laatste zorgde er voor dat de politiek van alles te zeggen kreeg over de Omroep, want hij fiscaliseerde de Omroepbijdrage. Zie:
    https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/omroepbijdrage-is-juist-een-moderne-belasting~bb634dd1/

    Gek werden- worden we er van op de werkvloer als programmamaker.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*