Publieke omroep lanceert pilotzender NPO BLEND

De publieke omroep heeft vandaag de experimentele zender NPO BLEND gelanceerd. Het station, te beluisteren via DAB+ en de NPO Luister-app, biedt een breed scala aan muziekstijlen. NPO BLEND richt zich op de generaties die met NPO FunX zijn opgegroeid en nu op een volwassen geluid willen horen. NPO 3FM maakt de dj’s bekend die dit jaar voor 3FM Serious Request het Glazen Huis in gaan: Barend van Deelen (PowNed), Sophie Hijlkema (AVROTROS) en Wijnand Speelman (KRO-NCRV). 

“Het audionajaar is bij de publieke omroep is heel dynamisch”, zegt Jurre Bosman, directeur NPO Audio. “Met veel aandacht voor de komende verkiezingen op NPO Radio 1, de Evergreen Top 1000 op NPO Radio 5 en 3FM Serious Request dat zich voor Stichting ALS Nederland inzet om geld in te zamelen voor het bestrijden van deze ziekte. NPO FunX organiseert het Good Vibes Dinner, NPO Klassiek het Kerstconcert en NPO Radio 2 sluit het jaar af met de 25ste editie van de Top 2000. Voor ons publiek is dus veel moois te beleven en alles is te beluisteren via de NPO Luister-app.”

Lancering NPO BLEND 

NPO BLEND is een pilot van de publieke omroep en minimaal een jaar lang te beluisteren via DAB+ en NPO Luister. Chanelva Rier, zendermanager NPO FunX en Menno de Boer, zendermanager NPO 3FM, zijn samen verantwoordelijk voor NPO BLEND: “Met de pilotzender NPO BLEND bieden we de luisteraars tussen de 35 en 54 jaar een gevarieerde mix van R&B, afro, new soul, hiphop en veel classics uit de nineties en zeroes. Vooral in het begin zal de nieuwe zender in het teken staan van een breed scala aan muzikale stijlen. Luisteraars kunnen er straks ook terecht voor nieuws, cultuur en verhalen die de doelgroep aanspreken.” Ga voor meer informatie naar npoblend.nl.

Jurre Bosman: “Als publieke omroep willen we voor zoveel mogelijk mensen in Nederland radio en podcasts maken. Elke week bereiken we met audio meer dan zes miljoen mensen. Toch voelen we ons uitgedaagd om het aanbod te verbreden. Ik ben trots op de lancering van NPO BLEND, waarmee we samen met de omroepen hopelijk nieuwe luisteraars aan ons binden.” 

Glazen Huis-dj’s bekend

3FM-dj’s Barend van Deelen (PowNed), Sophie Hijlkema (AVROTROS) en Wijnand Speelman (KRO-NCRV) gaan voor 3FM Serious Request het Glazen Huis in, dat dit jaar in Nijmegen staat. De dj’s worden traditiegetrouw in de week voor kerst opgesloten om zo in actie te komen voor een goed doel. Dit jaar zet 3FM Serious Request zich in voor Stichting ALS Nederland. Het doel van Stichting ALS Nederland is het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak, genezing en behandeling van ALS. Daarnaast financiert de stichting ook hulpmiddelen zoals een spraakcomputer, rolstoelbus of een opklapbare elektrische rolstoel. De Glazen Huis-dj’s krijgen dit jaar een extra uitdaging: zij moeten tijdens de actieweek hun mobiele telefoon inleveren en kunnen daarom alleen contact met het thuisfront onderhouden via de radio of tijdens een bezoek aan het Glazen Huis. Het Glazen Huis staat van zondag 17 december tot en met zondag 24 december op de Grote Markt in Nijmegen.

NPO Luister presenteert Podcast Pitch 

Kevin Goes, manager van NPO Luister, opent de deuren voor publiek dat een goed idee heeft voor een podcast. Iedereen mag een pitch indienen via npoluister.nl/pitchen maakt zo kans om een podcastidee te realiseren bij een van de omroepen. De winnende podcast wordt in maart gepresenteerd tijdens het NPO Luister Podcast Festival op zondag 17 maart 2024 in TivoliVredenburg en is, na de productieperiode, te beluisteren via NPO Luister. Meer informatie is te vinden op npoluister.nl/pitch

Samenwerkingsovereenkomst met VRT 

De Nederlandse en Vlaamse publieke omroep slaan de handen ineen met een samenwerkingsovereenkomst voor podcasts. Daarmee maken NPO en VRT acht podcasttitels beschikbaar via NPO Luister en VRT MAX. Het gaat om de podcasts De Kunst van het Verdwijnen, Revolusi, Napoleon, De Zonnekoning, Señor Sarens, Ouder, Wie Was Mama en De Bourgondiërs. De podcasts zijn vanaf november te beluisteren in de NPO Luister-app. Later dit jaar verschijnen ook acht Nederlandse titels van NPO op VRT MAX om zo het Nederlandse aanbod in Vlaanderen te versterken.

Nieuwe podcasts 

NPO Luister presenteert ook een aantal nieuwe podcasts die de komende periode te beluisteren zijn in de NPO Luister-app.

 • JFK: the missing link (AVROTROS)
  In de nieuwe podcastserie ‘JFK: the missing link’ van journalisten Lammert de Bruin en Babs Assink, komen nieuwe aanwijzingen aan het licht voor een mogelijke rol van de CIA bij de moord op de Amerikaanse president John. F. Kennedy. Assink en De Bruin zetten een uitgebreid onderzoek voort naar de moord dat ooit gestart is door de Nederlandse journalist Willem Oltmans. In dit onderzoek bekende een vriend van Lee Harvey Oswald, de aangewezen dader van de moord op President Kennedy, aan Oltmans betrokken te zijn geweest bij de moord. Assink en De Bruin ontdekten in onlangs openbaar gemaakte documenten van de Amerikaanse overheid dat deze man betrokken is geweest bij de CIA. Het sterkt het vermoeden dat al langere tijd bestaat dat mensen binnen de CIA betrokken kunnen zijn geweest bij de moord op Kennedy. De zesdelige AVROTROS-podcastserie ‘JFK: the missing link’ verschijnt 13 november in zijn geheel op NPO Luister.
 • Supergaande Extreem Online (ZWART)
  Presentator en comedian Nesim el Ahmadi en zijn allerbeste vriend Fraasie gaan in op hilarische en pijnlijke comments die mensen online plaatsen: ”Ik denk vaak na over wie er wel en niet op mijn begrafenis zouden komen” of “De hond van mijn baas poept vaak onder mijn bureau maar hij ruimt het nooit op”. Al improviserend houden ze zichzelf en de luisteraar een spiegel voor. Vanaf januari op NPO Luister.
 • Paul is Dead (BNNVARA)
  Denk je dat samenzweringstheorieën alleen maar de kop opsteken tijdens verkiezingen? En dat de mensen die erin geloven nooit uit hun Amerikaanse computerkamers komen? Dan heb je het mis. Want steeds meer mensen geloven dat de muziekwereld aan elkaar hangt van de schimmige rookgordijnen en bizarre cover-ups. In de nieuwe NPO 3FM-podcast ‘Paul is Dead’ duiken Luc Sarneel en Philo Boss in bizarre samenzweringen uit de muziekindustrie. De meest absurde muziekmythen worden in een kwartier laagje voor laagje afgepeld. Vanaf nu te horen op NPO Luister.
 • De Cartooncrisis (HUMAN)
  Op 16 oktober 2020 werd de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty op klaarlichte dag vermoord. Hij werd op straat onthoofd nadat hij in zijn klaslokaal een cartoon met de profeet Mohammed toonde in een les over de vrijheid van meningsuiting. Ter nagedachtenis aan Paty, en waar hij voor stond, maakt Stine Jensen de vierdelige NPO Radio 1-podcastserie ‘De Cartooncrisis’ over de gevolgen van de moord op Paty. Zodat we hem niet vergeten en we in gesprek blijven over de vrijheid van meningsuiting. ‘De Cartooncrisis’ is vanaf maandag 4 decemberte beluisteren op NPO Luister.
   
 • Waar is Sarah? (VPRO)
  Rob Timmerman vaart vijf maanden per jaar op een reddingsschip op de Middellandse Zee, op zoek naar mensen in verdrinkingsnood. Met name een drenkeling houdt hem nog dagelijks bezig: de pasgeboren baby Sarah. Wat is er van haar geworden? Radiomaker Laura Stek vraagt zich op haar beurt af: waarom wil Rob het inmiddels zeven jaar oude meisje vinden? De zesdelige NPO Radio 1-podcastserie ‘Waar is Sarah?’ is een persoonlijke zoektocht naar hoop, binnen het grote verhaal van het Europese migratiebeleid. Vanaf donderdag 16 november op NPO Luister, vanaf vrijdag 17 november Bureau Buitenland op NPO Radio 1.
 • Zo Opgelost (KRO-NCRV)
  Hoe koop je een auto? Wat moeten we met voetbalgeweld? Wat geef je iemand cadeau die je niet kent? Wat doen we aan het tekort aan personeel? En hoe kom je eigenlijk op tijd? De wereld is gevuld met problemen. Maar hoe lossen we die op? Vrees niet, hier is nu de podcast ‘Zo Opgelost’ Wetenschapsjournalist Anna Gimbrère en comedians Tex de Wit en Stefan Pop gaan de meest complexe en makkelijke onderwerpen te lijf en lossen het binnen 20 minuten op. Vanaf 13 november is elke maandag en vrijdag op NPO Luister een nieuw probleem te horen maar nog veel belangrijker: een nieuwe oplossing.
 • De Toekomst Is Grijs (MAX)
  In de nieuwe NPO Radio 1-podcast ‘De Toekomst is Grijs’ onderzoeken journalisten Elles de Bruin en Astrid Cornelisse hoe Nederland er in 2040 uitziet: hét moment waarop de vergrijzing zijn piek bereikt. Ook proberen ze antwoord te krijgen op de vraag waarom vergrijzing op dit moment nauwelijks op de agenda staat, terwijl het een van de grootste uitdagingen van de nabije toekomst is. De zevendelige podcastserie is vanaf maandag 27 november te beluisteren op NPO Luister. De podcast is onderdeel van een groot crossmediaal project over vergrijzing. ‘De Toekomst is Grijs’ bestaat uit een podcast, tv-serie, debat en website. 
 • Podcast Mina en Mevrouw (vanaf 3 februari, VPRO)
  Na ‘De plantage van onze voorouders’ duikt journalist Maartje Duin opnieuw in haar familiegeschiedenis. De achtdelige documentaire NPO Radio 1-podcast ‘Mina en Mevrouw’ is een epische vertelling over de voor vrouwen revolutionaire twintigste eeuw. Een halve eeuw waren de levens van Mina en Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw een gravin op een kasteel bij Middelburg, Mina haar inwonende dienstbode. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt Maartje Duin al een leven lang ongemak over hun verhouding, die in haar familie wordt voorgesteld als een liefdevolle vriendschap. Op zoek naar antwoorden legt Maartje contact met Mina’s familie. En ze stuit op een ongelofelijke bron: de dagboeken van haar overgrootmoeder, die bijna een eeuw beslaan. Vanaf 3 februari op NPO Luister en vanaf 4 februari wekelijks bij OVT op NPO Radio 1.  

Wijzigingen in de programmering vanaf januari 2024:


NPO Radio 1:

 • Mandy Woelkens presenteert voor Omroep ZWART een nieuw programma op de zondagavond van 21.00 tot 22.00 uur.
 • Andrew Makkinga wordt naast Willemijn Veenhoven een van de vaste presentatoren van Kunststof (NTR).
 • Vanaf 1 januari verzorgt het Caribisch Netwerk (NTR) de nacht van donderdag op vrijdag. Presentatie: Guilliano Payne.

NPO Radio 2:

 • Tannaz Hajeby is van dinsdag tot en met vrijdagvan 04.00 tot 06.00 uur te horen met Dit Is Tannaz (EO).
 • Desiree van der Heiden presenteert van dinsdag tot en met vrijdag tussen 00.00 tot 02.00 uurDesiree In Het Donker (PowNed). 

NPO 3FM 

 • Tom de Graaf en Joe Stam (BNNVARA) zijn vanaf 1 januari elke werkdag van 09.00 tot 10.00 uur te horen op NPO 3FM.

NPO Radio 5:

 • Stefan Stasse presenteert vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.00 uur The Magical Mystery Tour (KRO-NCRV).
 • De EO komt met De Avond Op Vijf, elke werkdag van 20.00 tot 23.00 uur. Presentatie van maandag t/m donderdag Gerja Wolf en op vrijdag Giovanca Ostiana.
 • Hijlco Span presenteert op zaterdag en zondag tussen 20.00 en 23.00 uur Volgspot (KRO-NCRV).
 • De Muzikale Fruitmand (EO) met Petra de Joode is te horen op zaterdag en zondag van 18.00 tot 20.00 uur.

NPO Soul & Jazz:

 • NPO Soul & Jazz gaat accenten verleggen. In de avond zal nog meer jazz te horen zijn en de liefhebbers worden ook elke dag tussen 23.00 en 00.00 uur bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op gebied van jazz, afgewisseld met tal van parels uit de rijke historie van deze muziekstroming. Van maandag tot en met vrijdagis Round Midnight (NTR) te horen, wisselend gepresenteerd door Benjamin Herman, Marieke McKenna, Kees Heus en Elias Mazian. Op zaterdag en zondag presenteert Cor Bakker voor MAX Cor Bakker Soul & Jazz.

19 Comments

 1. Wat een onnodige geldverspilling dit, maar echt! En natuurlijk lekker woke zo’n Urban zendertje erbij, alsof ze nog niet genoeg gepamperd worden. Blijkbaar komt er dus alsnog een ander kanaal voor jazz en wereldmuziek bij door De Concertzender gebracht begin volgend jaar. Had ook via dit kanaal gekund natuurlijk, dit is meer van hetzelfde 90’s en urban hits van wat ik nu hoor.

 2. Mooi om te lezen dat de moord op JFK via een podcast van een publieke omroep opgelost gaat worden. Men zal in de Verenigde Staten op 14 november waarschijnlijk heel anders opstaan.

 3. Een voetnoot in het bericht, maar zonder terughoudendheid, ik ben er blij mee, eindelijk niet ‘nog’ meer jazz op Radio Soul and Jazz, want dat was er geheel niet meer op de zender, nul en dan nu dit en eindelijk weer een podium voor al jazzcats dat ze zo hard nodig hebben en dat jazzliefhebbers zolang hebben moeten missen. Het kan weer en blijf investeren om meer publiek te trekken. Jazz verdient het en Bird lives!

 4. Radio? Wat was dat ook al weer opa?
  – Toen moest je verplicht luisteren naar muziek die je niet leuk vond.
  Hadden jullie vroeger dan geen spotty?

  • Retro Vintage is helemaal hot nu onder de jeugd en met zijn allen samen naar een podcast luisteren (of wel radio) is zo gezellig.

   Ben heel benieuwd naar het programma van Stefan Stasse.

   Verder heeft Jurre Bosman het prima op een rijtje zo.

 5. De kogel is door de protestants-katholieke radiokerk, De Staat van Stasse beleeft op dinsdag 21 december haar laatste aflevering, valt het doek definitief en is de Staatsbegrafenis.

  Stefan Stasse gaat nog niet met pensioen en gaat op vrijdag- zaterdag- en zondagmiddag een muziekprogramma presenteren met als titel De magical mystery tour.

  Dankjulliewel, ook Tim, succes en … dead is not the end.

 6. Ik zag ‘m al voorbij komen en Radio 6 moest destijds weg en daarvoor komen allemaal kleine(re) zenders voor terug. Had Radio 6 dan gehouden, zeg ik. Kijk ik naar de wijzigingen, dan is alleen het blok tussen 2 en 4 op Radio2 non-stop. Zat daar niet iemand die prima nachtradio maakte en het veld moest/dreigde te ruimen wegens “bezuinigingen”? Kennelijk dus op één salaris zou je denken :/

  Los hiervan, toch een aantal dingetjes:

  1) Het artikel heet “Publieke omroep lanceert pilotzender NPO BLEND”. Waarom lees ik dan ook welke DJ’s in het glazen huis gaan zitten? Wat heeft dit met NPO BLEND te maken?

  2) Het artikel heet “Publieke omroep lanceert pilotzender NPO BLEND”. Waarom krijg ik dan heel veel informatie over de diverse (aangekondigde) NPO podcasts te lezen?

  3) Zelfde strekking, maar wat hebben de wijzigingen van de andere NPO radiozenders te maken met de lancering van NPO Blend?

  Niet alleen bij bovenstaande begint het op te vallen, ook bij andere artikelen begin ik mij af te vragen of deze niet door een 1e jaars stagiair(e) geschreven zijn en en passant ook de eindredactie op zich heeft genomen.

  Een paar voorbeelden:
  – Iemand die vertrekt bij een omroep alleen bij voornaam noemen.
  – Artikelen van ‘maar’ twee zinnen (Een vlaamse acteur is overleden. Hij speelde in 100 films).
  – Een uitzenddatum en tijdstip van een documentaire niet noemen (los dat het al eerder was uitgezonden wegens een bepaalde reden).

  Inmiddels wel gecorrigeerd, maar rest toch de vraag: voor wie worden deze artikelen geschreven en gepubliceerd? Alleen voor de intimi in Hilversum of wordt er toch getracht een breder publiek te trekken?

  Gezien de “steun ons” knop boven en de backme.org pagina erachter zou je denken het laatste, maar andere media die over hetzelfde publiceren, doen dat toch wat breder.

  Graag een reactie van Spreekbuis.

 7. En hier moest Radio 6 om verdwijnen? Nu gaan we het maar ‘voor het gemak’ onder verdelen over verschillende zenders, en zelfs een nieuwe. Het geld klotst tegen de plinten blijkbaar op het Mediapark tegenwoordig. Echt, aso!

 8. Iedereen is wel opgetogen over al die veranderingen, maar er zit een addertje onder het gras dat niet wordt genoemd en dat is wat er gaat verdwijnen en moet plaatsmaken. Voor de jazz is weer een raam open gegaan, maar op NPO Klassiek wordt een deur hard dichtgeslagen. Ik ga het even goed opschrijven, want ik ben boos.

  Spiegelzaal

  Het kennelijk te slecht beluisterde radioprogramma Spiegelzaal op NPO Klassiek, live op zondagmorgen vanuit Het Concertgebouw, moet per 1 januari stoppen van de NPO. Doodzonde en een argument om dit niet te doen is ook – vooral – dat de overheid tientallen miljoenen uitgeeft aan conservatoria, maar er vervolgens steeds minder podia zijn voor jonge musici om zich te laten horen. En dan deze nekslag voor een programma als Spiegelzaal dat jong talent kansen geeft. Dieptreurig en ik hoop dat ze het terugdraaien, het is nog niet te laat.

  Frits Sprits
  Hurdegaryp

  Hier kan je de petitie voor behoud tekenen.

  http://www.petitie24.nl/petitie/4942/niet-stoppen-met-spiegelzaal-bij-npo-klassiek

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*