Producent helpt podcasters met 70 artikelen in gratis kennisbank


Hoe krijg ik mijn podcast op Spotify? Of: welke microfoon heb ik nodig voor het opnemen van een podcast? Wie zelf een podcast wil gaan maken, loopt onvermijdelijk tegen dat soort vragen aan. Podcastcastproducent NAP1 heeft de antwoorden op dergelijke vragen nu gebundeld in een online podcastkennisbank.

Daarin vinden beginnende en enigszins gevorderde podcastmakers 70 artikelen over allerlei details die met podcastproductie te maken hebben: van hele technische vragen, zoals ‘wat kun je met compressie in je podcast’, tot behulpzame tips voor het ontwikkelen van een goede podcaststrategie en hoe je werkt aan de herkenbaarheid van je merk in een podcast.

NAP1 maakt met een team van zo’n zes freelancers audiocontent in opdracht van instellingen en bedrijven en buigt zich daarbij niet alleen over opname en montage, maar juist ook over redactie en research.

Oprichter Hajo Magré: “Dat betekent dat we werken voor opdrachtgevers met een zeker budget. Tegelijkertijd is het podcastlandschap en de ontwikkeling van de podcast in Nederland sterk gebaat bij onafhankelijke makers, die mooie verhalen hebben te vertellen, en zo het Nederlandse podcastaanbod verrijken en aantrekkelijk houden voor alle luisteraars.”

Kennis delen
Om ook de makers met een kleiner, of zelfs zonder budget te ondersteunen, publiceert NAP1 zoveel mogelijk kennis over het maken van podcasts in de kennisbank. “Zo proberen we ons steentje bij te dragen aan de groeiende Nederlandse podcastcommunity. Wij geloven namelijk in delen, en niet in kennis voor onszelf houden”, aldus Hajo. Daarnaast werkt de kennisbank volgens hem ook als een naslagwerk voor de opdrachtgevers van NAP1 bij regelmatig terugkerende vragen.

Hajo nodigt alle podcasters, beginnend en gevorderd, van harte uit om de kennisbank te bezoeken. Onderaan elk artikel kunnen bezoekers reageren met vragen, eigen ervaringen of aanvullingen.

In principe biedt de kennisbank handvatten voor de complete productie van een podcast: van eerste idee, tot opname, montage, en publicatie in bekende podcastapps als Spotify en Apple Podcasts. Ook basisvragen als ‘wat is een podcast’ en ‘hoe luister je ernaar’ komen aan de orde. Wellicht wordt de kennisbank in de toekomst aangevuld met extra artikelen, bijvoorbeeld over podcastluistercijfers of het gebruik van muziek. Hajo: “Maar het werk voor onze groeiende hoeveelheid opdrachtgevers vraagt ook de nodige aandacht”.

Verhalenverteller
Oprichter Hajo Magré (1977) is een verhalenverteller met een grote passie voor techniek – en eindverantwoordelijk voor alle producties van NAP1. Hajo werkte eerder als nieuwslezer en presentator voor onder andere BNR, de Radio Nieuws Centrale, Haarlem 105 en Omroep West. Als webredacteur schreef hij voor onder andere de ministeries van IenW, Financiën en BZK. In 2018 startte Hajo met het maken van podcasts.

Bezoek de kennisbank
De kennisbank is te vinden via de website van NAP1: https://www.nap1.nl/podcastkennisbank/. Voor wie liever luistert dan leest, zijn de artikelen in de kennisbank zijn ook beschikbaar in de vorm van korte podcasts. Het zijn allemaal korte afleveringen bestaande uit monologen van enkele minuten tot maximaal een kwartier. Ze zijn in vrijwel elke podcastapp te vinden onder de titel “Tussen de Oren”.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*