Proces voor nieuwe bestuursvoorzitter NPO van start

NPO-bestuurder Lucien Brouwer is door de Raad van Toezicht gevraagd om ad interim leiding te geven aan de NPO. Brouwer is samen met het directieteam verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van de NPO. De werving en selectie voor een nieuwe bestuursvoorzitter wordt opgestart. Dit heeft de Raad van Toezicht van de NPO vandaag bekend gemaakt. 

De directies audio en video worden samengevoegd tot een integrale mediadirectie om zo beter samen te werken met de omroepen en vooruitkijkend naar de voorgestelde wijzigingen in het bestel. In overleg binnen het directieteam worden sommige taken en dossiers herverdeeld.

‘Op deze manier houdt de NPO koers en gaat onverminderd verder met onder andere de digitale transitie naar NPO Start en NPO Luister, beter en meer in verbinding zijn met het publiek en zorgen voor een cultuurverandering bij de publieke omroep.’, meldt het persbericht.

Raad van Toezicht voorzitter Tjibbe Joustra: “De afgelopen dagen heeft de Raad van Toezicht zich zorgvuldig beraad en veel stakeholders van de NPO gesproken over wat het beste is voor de publieke omroep. We zijn vol vertrouwen dat de dagelijkse leiding van de NPO in goede handen is bij Lucien en de directeuren met ieder hun eigen expertise.” 

De Raad van Toezicht zal de structuur van het bestuur van de NPO voor de toekomst tegen het licht houden. Hier zullen de hervormingsplannen voor het publieke omroepbestel van de minister van OCW een belangrijke rol in spelen.

De Raad van Toezicht ziet met belangstelling uit naar de brief van de minister en het Kamerdebat op 14 april. Zowel de brief als het debat zal belangrijke input zijn voor het profiel van de nieuwe voorzitter en de opdracht die deze krijgt.   

De Raad van Toezicht heeft executive search bureau Korn Ferry gevraagd de werving en selectie voor de voorzitter voortvarend op te starten. Hier zullen de verschillende stakeholders uitgebreid bij betrokken worden, met name de paritaire commissie van de OR van de NPO en de COR.

3 Comments

  1. Wordt eens tijd voor een streng en strikt conservatieve persoon die de dagelijkse leiding binnen de NPO op zich gaat nemen!

  2. Analyse: NPO kampt met structurele problemen, niet met een gebrek aan ‘poppetjes’

    De discussie over nieuwe gezichten aan de top van de NPO is alweer in volle gang. Maar wie de publieke omroep echt vooruit wil helpen, zou zich minder moeten richten op de ‘poppetjes’ en meer op de diepere problemen binnen de organisatie.

    Twee grote kwesties zorgen al jaren voor instabiliteit, zonder dat de Raad van Toezicht hier effectief op lijkt te kunnen sturen. Allereerst heerst er een diepgeworteld vertrouwensprobleem binnen de organisatie. Rapporten van Van Rijn, Van Geel en Hamer hebben dat keer op keer blootgelegd, maar structurele verbeteringen blijven uit. Dit ondermijnt een gezonde bedrijfsvoering en leidt tot een organisatie die voortdurend in de eigen staart bijt.

    Daarnaast staat de innovatiekracht van de NPO onder zware druk. Een pijnlijk voorbeeld is de terugval van bijna 25 procent in het gebruik van NPO Start in slechts een jaar tijd, terwijl commerciële streamingdiensten juist groei laten zien. De publieke omroep lijkt de marktontwikkelingen nauwelijks bij te benen, een zorgelijke trend in een tijd waarin mediaconsumptie razendsnel verandert.

    De Raad van Toezicht zou er goed aan doen niet alleen naar een nieuwe bestuurder te zoeken, maar ook zelf meer regie te nemen. Een tijdelijk terugtredende toezichthouder die als gedelegeerd bestuurder optreedt, zou een eerste stap kunnen zijn om beter zicht te krijgen op wat er écht misgaat binnen de NPO. Ook het ministerie zou hierin een actievere rol moeten spelen en de situatie nauwgezet volgen.

    Nieuwe gezichten aan de top zijn misschien spannend, maar ze lossen niets op als de fundamentele problemen blijven liggen. Wie de publieke omroep toekomstbestendig wil maken, moet eerst de onderliggende oorzaken aanpakken—en niet zomaar iemand in het diepe gooien. En daar ligt dus een belangrijke taak voor de Raad van Toezicht.

  3. Geen enkel ander bedrijf krijgt zoveel aandacht als de NOS/NTR
    Heel vervelend. Laat die mensen die daar werken gewoon met rust. Die gaan ook de ene keer met meer zin naar hun werk de andere keer met minder zin. Heel gewoon. Het zijn net mensen die er werken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*