Poppiraten: het verhaal van Radio Veronica

Afgelopen maandag was het zover: tijdens Dutch Media Week schonk Stichting Norderney hun collectie van Radio Veronica aan Beeld en Geluid.

De zeezender was niet alleen de eerste op Nederland gerichte zender met een horizontale programmering, maar was op meerdere manieren aanjager voor veranderingen in het radiolandschap. Conservator Wytze Koppelman blikt terug op wat de piratenzender zo bijzonder maakte.

S

9 Comments

 1. Dat format van Veronica radio mis ik nog steeds. Op één of andere manier lijkt het de huidige radiostations niet te lukken om met zoveel warmte de huiskamer binnen te komen.

 2. Wat heb ik met allerlei draadantennes geprutst om Radio Veronica te kunnen ontvangen in mijn toenmalige woonplaats Herzogenrath. Die ‘vier fröhlige wellen’ van Radio Luxemburg waren het ook niet helemaal. Zelfs op de dag van vandaag is dat radio gevoel van toen, welke door Veronica werd gebracht, nog steeds niet geëvenaard!

 3. De huidige fm radiozenders zijn een eenheidsworst.
  Het vroegere radio Veronica (de zeezender) bracht mij veel luisterplezier. De programma’s werden echt voor de luisteraars gemaakt. Het was een grote familie waar je bij wilde horen.
  Dit mis ik allemaal bij de huidige zenders.
  Ik luister daarom enkel nog naar internetstations.
  Daar vind ik op vele zenders nog wel de “liefde” voor muziek en het “ons kent ons” gevoel. Er wordt rekening gehouden met de luisteraars.

 4. NPO Radio 2 brengt het Veronica eighties gevoel wel een beetje terug. Veronica-spirit bespeur ik ook bij Jan Slagter , ” je bent niet jong meer maar je wilt nog wel wat “

 5. Ik hoop dat ik het materiaal van Veronica online kan doorspitten en zelf de fragmenten kan beluisteren zonder eerst een hele trage administratie in te moeten vullen.

 6. De link in de eerste alinea van dit bericht verwijst naar de YouTube pagina van het huidige Radio Veronica. Het huidige Veronica heeft niets te maken met de zeezender Radio Veronica. De link zou beter kunnen verwijzen naar de website van de Stichting Norderney. Door de Sichting Norderney wordt het culturele erfgoed van de zeezender Veronica beheerd.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*