Pointer wint De Tegel voor online productie

Persbericht: Pointer wint De Tegel voor de online productie ‘De straat die niet meer bestaat’

Het datajournalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) heeft vanavond De Tegel in de wacht gesleept in de categorie online. De Tegel is een Nederlandse prijs voor journalistiek die sinds 2006 wordt uitgereikt. Via een livestream vanuit de Centrale Bibliotheek in Den Haag werden maandagavond 10 mei de prijzen uitgereikt.

Pointer won met de online productie ‘De Straat die niet meer bestaat’ waarin lezers meegenomen worden naar de Amsterdamse Joden Houttuinen in de Tweede Wereldoorlog. In deze volksbuurt werden tijdens de oorlog negen Joodse woningen onteigend. Pointer reconstrueerde de wijk zodat je er nu digitaal doorheen kan wandelen. Daar komen de verhalen van het Goslerhuisje (nu bekend als café De Sluyswacht), boksschool Olympia en de ontsnapping van Barend Zwaaf, eigenaar van de zuurinleggerij, aan bod.

‘De straat die niet meer bestaat’ is onderdeel van onderzoek van Pointer naar de  onteigening van Joodse woningen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Naar aanleiding van dit onderzoek besloten veel gemeenten om onderzoek te doen naar hun rol bij de onteigening van Joodse woningen in hun gemeente.

Eindredacteur René Sommer reageert verheugd: “Het is een kroon op het harde werk van een getalenteerd team met verschillende expertises. Onderzoeksjournalisten, designers en developers werkten intensief samen om de meer dan 75 jaar oude verhalen uit deze straat te presenteren op een innovatieve, crossmediale manier. Dat we daar nu zelfs een Tegel voor hebben gewonnen voelt dat er nog een hele hoop belangrijke journalistieke verhalen uit het verleden liggen te wachten om onderzocht en verteld te worden.”

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*