Podcast over ‘In de ban van Rian’ over de cybercharlatan Rian van Rijbroek

Zelfs na desastreus optreden als ‘cyberdeskundige’ in Nieuwsuur laat Rian van Rijbroek nog steeds een spoor van vernieling achter

Hoe kan het dat iemand die op de nationale televisie door de mand viel toch een van de meest invloedrijke multimiljonairs van Nederland in haar zak heeft? In de nieuwe podcastserie ‘In de ban van Rian’ onderzoekt journalist Angelique Kunst de drijfveren en werkwijze van zelfverklaard cyberdeskundige Rian van Rijbroek. De bevindingen zijn onthutsend: de werkwijze van Van Rijbroek leidt tot het verval van een van Nederlands meest succesvolle ondernemers, en zijn bedrijven. ‘In de ban van Rian’ is vanaf zaterdag 23 juli te horen bij Tubantia, AD, de regionale titels en alle gangbare podcast-apps.

Onderzoeksjournalist Angelique Kunst (Tubantia) schrijft al drie jaar over ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek en haar bekendste slachtoffer: ondernemer Gerard Sanderink, eigenaar van Nederlands belangrijkste IT-bedrijf Centric. Onder Van Rijbroeks invloed dreigt zijn bedrijvenimperium kapot te gaan. Ze is een vrouw met vele gedaanten: van FIOD-specialist tot fotomodel en van superhacker tot geheim agent. Maar wie is ze nou echt? Waarom doet ze wat ze doet en hoe kan ze al jaren zoveel mensen misleiden? In de onthullende podcast ‘In de ban van Rian’ zoekt Angelique het antwoord op die vragen.

Angelique Kunst, onderzoeksjournalist bij Tubantia en maker van deze podcast: “In de afgelopen jaren werd me steeds duidelijker hoe gevaarlijk ‘onzichtbaar’ Rian van Rijbroek te werk gaat. Ze is nu bezig om een aantal mooie en belangrijke Nederlandse bedrijven kapot te maken, en ik zie het als mijn journalistieke taak om haar te ontmaskeren. In deze podcastserie spreek ik mensen die kunnen duiden wie Rian van Rijbroek is en wat haar drijft. Dat levert een onthutsend beeld op.”

In haar zoektocht naar de werkelijke persoon achter Rian van Rijbroek spreekt Kunst met allerlei betrokkenen, zoals oud-klasgenoot Annemieke van der Aa, voormalig inlichtingendienstofficier Liesbeth Holterman en Volkskrantjournalisten Huib Modderkolk en Laurens Verhagen. Psycholoog Martin Appelo maakt een karakterprofiel van Van Rijbroek. En Kunst spitte honderden e-mails, appjes, opgenomen telefoongesprekken en andere documenten door. In de podcast zijn nooit eerder gedeelde passages te horen.

Angelique Kunst (59) is economieredacteur en onderzoeksjournalist bij Dagblad Tubantia, onderdeel van DPG Media. In 2019 werd ze genomineerd voor de journalistieke prijs De Tegel, voor haar onderzoek naar de achtergrond van Rian van Rijbroek en haar invloed op ondernemer Gerard Sanderink. Daarover schreef ze onlangs het veelgeprezen boek ‘Er is er hier maar één de baas’, waarvoor ze ook te gast was bij De Avondshow met Arjen Lubach.


‘In de ban van Rian’ is vanaf zaterdag 23 juli elke zaterdag te beluisteren op AD.nl/podcasts en in alle gangbare podcast-apps.

1 Comment

  1. Dit lijkt me een zeer interessante podcast. Sowieso vind ik de verdieping die je mogelijk maakt met gesproken woord (podcast) een hele fijne aanvulling op tekst.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*