Podcast ‘Keihard de Beste’ onderzoekt het veranderende geluid van de radio

Waarom klinkt radio zoals het klinkt? In de 7-delige podcastserie ‘Keihard de Beste’ (NPO Radio 2) bespreekt Gert-Jan de Vries samen met experts uit de muziek- en radiowereld het veranderende geluid van de radio. De Vries ontdekt aan de hand van radio-opnamen uit de jaren ’70 en ’80 dat het geluid van de radio sterk veranderd is. Het valt hem op dat de huidige landelijke radiostations in Nederland muziek zo extreem filteren en comprimeren dat al het gevoel eruit verdwijnt. Eerst denkt hij dat het aan zijn eigen waarneming ligt, maar nadat hij van Frits Spits eenzelfde vaststelling hoort start hij een serieus onderzoek. 

Bij het opruimen van zijn zolder ontdekt Gert-Jan oude radio-opnamen. Hij speelt ze af en het valt hem op dat ze nogal anders klinken dan het huidige geluid van de radio. Waarom is dat zo? Vanuit zijn eigen bevindingen neemt Gert-Jan de luisteraar mee in zijn zoektocht. Hij begint zijn verhaal bij de geschiedenis van opnametechnieken. Zonder al te technisch te worden laat hij ons allerlei verschillende muziek- en radiofragmenten horen. Samen met zijn side-kick, Godfried van Run (de ongekroonde voice-over koning), legt hij uit wat we werkelijk horen. 

Omdat Gert-Jan allerlei vragen heeft interviewt hij 13 professionals uit de muziekindustrie en de radiowereld. Van Jeroen van Inkel tot Edwin Schimscheimer, van Felix Meurders tot Arjan Spies (The Kik). Zij geven hem inzicht in waarom het klinkt zoals het nu klinkt en waarom radio ‘radio’ moet klinken. Gert-Jan komt erachter dat er een elitegroep mensen is die het geluid van de radio bepaalt. Hij stelt vast dat van veel radiostations het geluid belabberd klinkt. Wat vindt de luisteraar daarvan? Zijn er oplossingen en is er een weg terug? Gert-Jan denkt van wel. 

Gert-Jan de Vries is 30 jaar werkzaam voor de landelijke radio en tv. Hij is muziekliefhebber en fanatiek radio- en podcastluisteraar. In 2018 werd hij genomineerd voor de International Emmy Award Nominee in de categorie tv-documentaire. 

De podcast ‘Keihard de Beste’ is vanaf vandaag te beluisteren via nporadio2.nl en in de bekende podcastapps. Elke aflevering duurt 20 minuten. 

Beluister hier de eerste 5 afleveringen!

10 Comments

    • Het probleem met die Orbans e Omnias is dat de knopjes veel te ver naar rechts worden gevraagd.
      Maar goed verhaal van meneer Orban (familie van de Orban in Hongarije?) Het verhaal over goed geluid kreeg ik al mee met de gebruiksaanwijzing van mn Orban 9000 D.

  1. Leuke originele podcast. Dit soort onderwerpen lenen zich uitstekend voor podcast. Om het hier nu eens over te hebben. Meer van dit soort radiotechniek podcasts graag. Weer eens wat anders dan de zoveelste podcast met een DJ waarvan we de verhalen nu wel inmiddels kennen.

  2. Natuurlijk moet radioprocessing en is het nodig. Het is echter hoe je het inregelt en hoe men het wil laten klinken. Het is dus een keuze. Maar er zijn goede processoren op de markt waarbij je het heel natuurlijk maar toch geprocessed kan laten klinken en waar de tonen in de muziek nog gewoon te horen zijn zoals ze bedoeld zijn. Omnia b.v. is daar erg ver in met hun processinglijn. Die gebruiken ook DeClippers om vervorming, clipping gemaakt in opnames terug te dringen. Erg knap stukje techniek.

  3. Wat een goede en informatieve podcast-serie. Als luisteraar die van goed geluid houdt viel me al op dat de NPO Radio-zenders tegenwoordig niet meer om aan te horen zijn. Wat een verschil met bijvoorbeeld Radio M Utrecht, daar vindt ook audio processing plaats, maar wel een stuk subtieler.

  4. Erg van genoten! Vooral compressie op compressie is killing (net als bij beeld). Als muzikant en producent ben ik hier elke dag mee bezig en ken de tools. Echter nog nooit zo duidelijk “kapot gemaakte” bestaande muziek gehoord. Helaas interesseert het de meeste “gewone” muziekluisteraars geen zier. Speciaal voor hun zou ik graag een korte extra podcast zien met alleen de verschillen met en zonder processing. Pluim voor de podcast…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*