Podcast ‘Het Geheim van Colonel Parker’ brengt nieuwe feiten over Nederlandse manager van Elvis Presley

Hij was de grootste artiestenmanager ooit. Toch weten we weinig van Colonel Tom Parker, de man die van Elvis Presley een wereldster maakte. Zo was Parker helemaal geen kolonel en heette hij geen Tom Parker maar Dries van Kuijk, kwam uit Breda en was illegaal in de VS. Zijn hele leven hield hij dit geheim angstvallig verborgen. Deed hij dit om een nóg groter geheim te verbergen? In de 6-delige AVROTROS- en NPO Radio 5-podcast ‘Het Geheim van Colonel Parker’ maken journalist Babs Assink en journalist en Elvis-fanaat Lammert de Bruin (makers van ‘De Showbizzmoord’ en ‘Mathilde’s Mysterie’) een roadtrip door Nederland en de VS, in een poging het ware verhaal te achterhalen.

Neef Ad van Kuijk jr. vertelt in de podcast dat zijn tante Nel in 1961 bij de kapper zit als ze van schrik bijna een tijdschrift uit haar handen laat vallen. Op een foto van Elvis Presley ziet ze een man achter Elvis staan die sprekend lijkt op haar verloren gewaande broer Dries. Dries is in 1929 met de noorderzon naar de Verenigde Staten vertrokken. Na tientallen jaren niks meer van hem te hebben gehoord, staat haar broer nu ineens onder een andere naam op de foto met de beroemdste wereldster van dat moment. Ad schrijft een brief aan zijn oom en krijgt hierop een mysterieuze brief terug.

De vooraanstaande Amerikaanse popjournalist en biografe Alanna Nash, die zes jaar research deed naar de Colonel, linkt in de podcast deze brief en Dries’ plotselinge verdwijning in 1929 aan een onopgeloste moord in Breda. Ze legt uit welke verdachte omstandigheden die theorie steunen. Is dat de reden dat hij geen Amerikaans paspoort wilde en zijn leven lang illegaal in de VS verbleef? 

Colonel Parker gaf zelden interviews en zijn kant van het verhaal is daarom nooit goed verteld. Hield hij echt Elvis’ optredens in het buitenland tegen? En welke afspraken hadden Parker en Elvis onderling met elkaar gemaakt? In de podcast ontdekken de makers in Memphis tot nu toe onbekende stukken hierover, die een andere kant van Colonel Parker laten zien. 

Babs Assink en Lammert de Bruin duiken in het leven van Dries van Kuijk, alias Colonel Tom Parker (26/6/1909 – 21/1/1997). De zoektocht start in Breda, waar Dries werd geboren, en eindigt via onder andere Nashville en Memphis in Las Vegas. Op deze roadtrip spreken de makers met mensen die dichtbij Elvis en de Colonel stonden. Zo geven bandleden en vrienden van Elvis (waaronder zijn kapper en spirituele gids Larry Geller), tourmanager Charles Stone, familie en vrienden van de Colonel en vooraanstaande pophistorici hun kijk op dit bijzondere Nederlandse figuur. 


De eerste twee afleveringen van ‘Het Geheim van Colonel Parker’, een podcast van AVROTROS en NPO Radio 5, zijn vanaf donderdag 25 november om 18.00 uur te beluisteren in je favoriete podcast-app. Daarna volgen wekelijks twee afleveringen.

Beluister hier de trailer. 

3 Comments

 1. Een podcast over de man die ooit het management van the Beatles weigerde op zich te nemen. Leuk dat men aandacht schenkt aan de meest invloedrijke Nederlander uit de Amerikaanse entertainmentgeschiedenis. Hoewel ik namen als Jerry Schilling en Todd Slaugther in de opsomming mis, ga ik vast en zeker luisteren.

  “How Much Does It Cost If It’s Free”

 2. alles kan wel mooi een aardig zijn.
  Maar Elvis was de melkkoe, en Dries maakte er mooi (ge) (mis) bruik van.
  waarom deed hij Elvis dit aan, en liet hem geen gospels zingen, wat aan zijn hart lag.
  En waarom deed Elvis zelf geen ondernemingen, om verder te kijken, richting Europa.
  Ik zie dit helemaal als een, mens een mens kapot kan maken.
  Want het leven dat Elvis heeft gehad was geen normaal leven meer.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*