Podcast ‘Daar Bleef Je Voor Thuis!’ blikt terug op oeuvre Willem Ruis

In een nieuwe aflevering van de podcastserie ‘Daar Bleef Je Voor Thuis!’ bespreken Ron Vergouwen en Bjorn Bouwens het oeuvre van televisielegende Willem Ruis. In de jaren zeventig  en tachtig brengt de showmaster, die bekend staat om zijn enthousiasme en bijzondere omgang met kandidaten, showprogramma’s als‘De Willem Ruis Lotto Show’ en ‘Sterrenshow’.

Ruis schreef televisiegeschiedenis met groots opgezette shows met showballetten, harmoniegezelschappen, internationale sterren, heel veel figuranten en regelmatig wisselende decors. Bij de ‘Sterrenshow’ had hij zelfs een rondreizend circus. Ron en Bjorn nemen op chaotische wijze zijn hele oeuvre onder de loep en illustreren zijn betekenis voor de televisie aan de hand van een aantal fragmenten. 

In de podcast ook een uitgebreid gesprek met Suus Ruis, die openhartig terugblikt op het leven en de carrière van haar vader. Suus Ruis: “Mijn vader was vernieuwend en heeft de tv veranderd. Misschien was het een verademing toen een presentator opstond met het bovenste knoopje van zijn hemd open en ongekamd haar en die schijt had aan de conventies ten opzichte van kandidaten. Hij heeft de rol van de presentator veel meer leidend gemaakt, in plaats van een pak met een microfoon. Dat sprak aan en was vernieuwend.” Ze vertelt ook over de laatste jaren van zijn carrière waarin er veel spanningen waren rondom ‘De Sterrenshow’ en de VARA: “Er is heel erg de nadruk komen te liggen dat het een moeilijke en sombere man was. Maar als vader was hij dat zeker niet. Een leuke, lieve en gezellige vader. Ik vind het jammer dat het donkere boventoon is gaan voeren, dat is onterecht.”

In de podcastserie ‘Daar Bleef Je Voor Thuis’ houden mediakenners Ron Vergouwen en Bjorn Bouwens op ietwat chaotische wijze nostalgische televisieprogramma’s uit hun kinder- en jeugdjaren (de jaren 80, 90 en 00) tegen het licht. Ze boordelen of ze anno nu nog steeds thuis zouden blijven voor de kijkcijferhits van toen en spreken met makers. Ook rakelen ze de grootste tv-flops uit de Nederlandse tv-historie nog even op in de rubriek ‘Daar Bleef Je Niet Voor Thuis’. De afleveringen zijn te beluisteren via alle grote podcastplatforms en via deze link.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*