Planet Elektro: documentaire over de ontwikkeling van elektronica in de popmuziek

Documentaire met o.a. Spandau Ballet, Orchestral Manoeuvres in the Dark, Rick Wakeman (Yes), Derrick May, Martin Garrix en Armin van Buuren. 

Vroeger was er een band nodig om muziek te kunnen maken, nu reizen dj’s als Martin Garrix en Armin van Buuren de wereld over met alleen een laptop. In de NTR-documentaire Planet Elektro duikt Leo Blokhuis in de wereld van de elektronische muziek en neemt de kijker mee naar landen als Amerika, Australië, Japan en natuurlijk ons eigen land op zoek naar de verhalen achter de ontwikkeling van elektronica in de popmuziek. Een evolutie die in de jaren ’80 tot een nieuwe op zichzelf staande muziekstroming leidde: house.

Elektronische geluiden zijn inmiddels zo vervlochten met de popmuziek, dat niemand meer raar opkijkt als tijdens een concert het podium vol staat met analoge en digitale instrumenten. De instrumenten zijn zelfs in softwarepakketten verkrijgbaar, waardoor dj’s en producers als Armin van Buuren en Martin Garrix hun muziek vrijwel volledig op hun computer kunnen maken. In Planet Elektro gaat Leo Blokhuis op zoek naar de oorsprong van die elektronische geluiden. Naar de eerste synthesizers, de eerste drumcomputers, de eerste samplers, die vroeger nog niet als volwaardige instrumenten werden gezien. Terwijl de muzikanten succesvol waren en hun muziek de hitparades domineerden.

Planet Elektro in vogelvlucht…
In Amerika bezoekt Leo de Moog-fabriek, waar de eerste analoge synthesizer vandaan komt. Hij gaat naar de Roland-fabriek in Japan, waar de synthesizer tot een massaproduct werd vervaardigd en populaire drumcomputers zijn geboren. Drumcomputers zoals de Tr-808 en Tr-909, die bijna per toeval door muzikanten ontdekt werden. Deze computers legden de basis voor hip hop en housemuziek in de jaren ’80. In Duitsland laat Leo zien hoe Kraftwerk zijn eigen instrumenten bouwt en hoe Giorgio Moroder de Moog-synthesizer de dansvloer optrekt. Leo ontmoet in Australië Peter Vogel, uitvinder van de Fairlight CMI, de allereerste digitale sampler. Dit instrument ontketende een ware revolutie en vond gretig aftrek bij artiesten als Stevie Wonder, Kate Bush en Peter Gabriel. Artiesten waar technicus Peter Vogel nog nooit van gehoord had.

Leo spreekt muzikanten en producers als Arthur Baker, die Afrika Bambaataas baanbrekende hit Planet Rock produceerde, Farley Jackmaster Funk, één van de grondleggers van de housemuziek; Roger Linn, de uitvinder van de Linn Drum drummachine en Rick Wakeman, als toetsenist van Yes de held van de synthesizers.

In Engeland duikt Leo de wereld in van de synthpop, New Wave en New Romantics uit de jaren ’80 met de heren van O.M.D., Spandau Ballet, The Human League enGary Numan, en spreekt technopioniers Derrick May en Juan Atkins. Uiteraard ontbreekt de Nederlandse voortrekkersrol op gebied van house en dancemuziek niet in Planet Elektro, en praat Leo met top-dj’s Armin van Buuren enMartin Garrix. Planet Elektro is een vervolg op de NTR-documentaire DISCO uit 2014, waarin Leo Blokhuis de geschiedenis van de disco muziek ontrafelt.
 

Uitzending: zaterdag 22 oktober, 21.55 uur op NPO3
Website: www.ntr.nl
Presentatie & interviews: Leo Blokhuis
Regie: Arjan Vlakveld
Redactie & research: Lex Coppoolse
Eindredactie: Wijnand Honig

1 Comment

  1. Gemiste kans om de symfonische (rock)muziek vrijwel links te laten liggen in deze documentaire, terwijl daar de synthesizer juist kenmerkend werd vanaf eind jaren 60.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*