Pieter van Geel: Politiek heeft teveel invloed op de omroep

Overheid en politiek hebben zowel inhoudelijk als bestuurlijk een veel te grote invloed op de publieke omroep. Dat zegt Pieter van Geel, de voorzitter van het Adviescollege Publieke Omroep, in een interview met Spreekbuis.

Dat komt onder andere tot uitdrukking in het feit dat politici te gemakkelijk en te snel als adviseur overstappen naar de NPO en de toezichthoudende organen van de omroepen. Pieter van Geel is niet voor een beroepsverbod voor politici als het om adviserende functies gaat, maar er zou wel een lange afkoelingsperiode moeten gelden om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. ‘Vooral in deze tijd waarin allerlei instituties van de rechtsstaat en ook de media ter discussie gesteld worden moet je zorgen dat je elke zweem van een staatsomroep vermijdt’, vindt hij.

Lees verder:

13 Comments

  1. Inderdaad. Wij als programmamakers werden om de 4 jaar weer “verblijd” met een politicus die “de omroep in zijn of haar pakket” kreeg toebedeeld. Vaak zonder enige kennis van zaken.
    En we dachten dan “daar gaan we weer”.
    En heel frappant al die partijen hebben bij elkaar nog geen 400. 000 leden. Ik denk dat de omroep MAX in z’n eentje al zo’n achterban heeft. Dus bijv. de grote mond van de VVD is gebaseerd op een handvol leden.

    https://nos.nl/artikel/2510731-bbb-sterkst-gegroeid-in-leden-fvd-blijft-grootste-partij

  2. Precies de vinger op de zere plek !
    Ze moeten de omroep hervormen en de politiceren en alle linkse draaiers daar er uit gooien , want ja die hebben de macht in Hilversum!
    Denk dat deze man met deze uitspraken zo persona non grata is daar!

    • Alles wat niet rechts is, is links, rechts kan de NPO niet overnemen (wordt een grote chaotische leugenbende), dus dan maar helemaal afschaffen. Dat zal links leren.

  3. Politici zouden niet, of niet te snel invloed mogen hebben bij de NPO.

    En wat is de doopceel van Pietertje van Geel? Tweede Kamerlid van het CDA, later fractievoorzitter, staatssecretaris en voorzitter Raad van Toezicht van de NTR en daarnaast grossiert ie in talloze bijbaantje. Thans is meneer onder andere lid van de RvC van Zeeland Refinery, een joint venture van het Franse Total Energies en het Russische LUKOIL. Tel uit je winst.

    [ NB. Op 1 september 2022 is Ravil Maganov, de voorzitter van de oliegigant LUKoil, onder mysterieuze omstandigheden overleden. Hij zou uit het raam van het ziekenhuis zijn gevallen waar hij verzorgd werd. Maganov is 67 geworden en was sinds de oprichting van LUKoil een van de belangrijkste bedrijfsleiders. ]

  4. Hoezo is de publieke omroep links? Wat een grote flauwekul is dat! Ik zie ook duidelijk rechtse omroepen als ON en WNL. Powned zit wat tussen links en rechts in. Aan de andere kant gaat het om programma’s maken die zich aan feiten houden. Ik zie Nieuwsuur bijvoorbeeld nog niet passen op een commerciële zender. En het NOS Journaal verschilt qua benadering en aanpak echt wel van RTL Nieuws. Dat rechtse partijen alleen al dreigen met het opheffen van de publieke omroep of daar eigen personen neer te zetten om van binnenuit het bestel op te blazen is zeer kwalijk. Volgens mij is Poetin ook ooit een dergelijke strategie begonnen wat tot nu toe heeft geleid tot een oppositie die geen recht van spreken meer heeft, maar gelijk in de gevangenis belandt en daar wordt gemarteld totdat je een bekentenis aflegt die past bij het regime. En dan is het nog de vraag of je wordt vrijgelaten. Hopelijk laten we het nooit zover in Nederland of andere Europese landen komen (al zijn Hongarije of Italië ook niet de beste voorbeelden).

    • Alle huidige omroepen moeten verdwijnen en er moeten 2 nieuwe publieke omroepen worden opgericht namelijk:
      Nederlandse Progressieve Omroep
      Nederlandse Conservatieve Omroep
      Zijn wij meteen af van dat links en rechts gedoe en hebben wij een duidelijke omroep die duidelijk laat zien voor welke stroming deze bedoeld is

      • Dan vergeet je nog de Nederlandse Katholieke Omroep, de Nederlandse Gristelijke Omroep, de Nederlandse Humanistische Omroep, de Nederlandse Groene Omroep en dan sla ik er nog wat over. O, wacht …

      • Een publieke omroep hoeft helemaal geen stroming te hebben van waar uit men programma’s maakt. Een publieke omroep kan gewoon helemaal neutraal zijn maar wel alle stromingen laten zien de programma’s. Zoals in België bij VRT.

  5. Mij valt juist de dubbele standaard op:

    NPO:

    Rusland heeft burgers gedood in Oekraïne…..
    Oorlogsmisdaad

    Israël heeft burgers gedood in Gazastrook
    Alleen mitsen en maren om het woord oorlogsmisdaad/genocide/misdaden tegen de menselijkheid te gebruiken

    Dat valt mij op.
    (Beide oorlogen zijn niet mijn oorlogen)

    Kom naar X. Bloedt de NPO vanzelf richting 1 zender

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*