Pieter Omzigt stelt Kamervragen over Netflix-sponsorcontract met Universiteit van Amsterdam

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf beweert dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) de integriteitsnormen lijkt te hebben overschreden in onderhandelingen met Netflix over een sponsorcontract van 550.000 euro voor belastingonderzoek. Deze uitspraak kwam na een vraag van Kamerlid Pieter Omtzigt en een artikel van Follow the Money. De UvA zou diverse voordelen hebben aangeboden, waaronder hulp bij het uitleggen van Netflix’s controversiële belastingbeleid aan het publiek. Volgens Dijkgraaf werden deze voorstellen gedaan door het Amsterdam Centre for Tax Law in een memo vóór de afronding van het contract. Hoewel het contract deze voorstellen niet vermeldt, stelt de minister dat er een “schijn van belangenverstrengeling” is. Dijkgraaf plant een gesprek met de UvA en de universiteit heeft een onderzoek toegezegd. De minister wil ook dat de UvA andere contracten onderzoekt op mogelijke problemen.

Pieter Omtzigt, een prominent Nederlands politicus, heeft vragen gesteld aan Onderwijsminister Robert Dijkgraaf over de wetenschappelijke integriteit van het Amsterdam Centre for Tax Law (ACTL) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De vragen komen naar aanleiding van een onthulling door onderzoeksjournalistiek platform Follow the Money, waaruit blijkt dat het ACTL een aanbod deed aan Netflix om onderzoek te verrichten waarbij het bedrijf invloed zou hebben op zowel het onderzoek als de verwerking ervan in het onderwijs.

Volgens de onthulling zou Netflix ook invloed hebben op het wetenschappelijk advies dat uit het onderzoek voortkomt. Omtzigt beweert dat de universiteit hiermee de Nederlandse gedragscode voor wetenschappelijke integriteit schendt.

Minister Dijkgraaf reageerde op de vragen door te stellen dat de in de memo aangegeven voordelen voor de partners uiteindelijk niet in de afgesloten overeenkomst zijn opgenomen. Echter, hij benadrukte dat het aanbod in deze vorm niet had mogen worden gedaan. “Dit soort praktijken schaden de vakgroep en de universitaire wereld als geheel,” aldus de minister. Hij gaf aan nog deze week een gesprek te zullen hebben met de UvA om te zorgen voor een cultuur waarin de wetenschappelijke integriteit gewaarborgd is.

De kwestie werpt een schaduw over de reputatie van de UvA en roept vragen op over de invloed van externe financiers op academisch onderzoek. Het is nog onduidelijk welke stappen de universiteit zal nemen om de integriteit van haar wetenschappelijke werk te herstellen en te waarborgen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*