Petitie voor behoud VPRO’s 3voor12 gestart


NPO 3FM schrapt per 1 januari 2023 3voor12 Radio uit de lineaire programmering. Dat blijkt uit het plaatsingsbesluit van de Raad van Bestuur van NPO, dat de VPRO deze week heeft ontvangen. Om 3voor12 tich in de ether te houden is er een petitie opgezet. 

De initiatiefnemers melden ‘3voor12 is een belangrijk programma voor de muzieksector, festivals, muzikanten, podia, platenlabels en sectororganisaties. Het moet op 3FM te horen zijn of naar KINK verhuizen.‘

De petitie kan hier worden ondertekend.

13 Comments

 1. Als het zo goed programma is dan zijn er best wel noodlijdenden radio stations die het over willen nemen. Bijvoorbeeld maak het radio programma en distribueer het naar alle locale radio stations (hebben ze eindelijk ook iets fatsoenlijks om uit te zenden)
  En als er té veel naar geluisterd wordt komt het vanzelf weer terug op een landelijke zender.
  Als dat niet het geval is, dan was het toch een goede beslissing om het niet meer op 3FM uit te zenden. Maak er dan een mooie documentaire over en een boek wat in de kast kan naast alle andere radio geschiedenis.

 2. Verhuis het maar heel ver weg. Je kan op een publieke popzender niet elk niche genre bedienen. Bovendien heeft het genre in al die jaren geen weg weten te vinden naar een breder publiek.

  • De publieke omroep is er nu juist om niches te brengen i.p.v. dat altijd alles voor een breed publiek moet zijn.

   • Dat snap ik even niet, het gaat bij het management in Hilversum op de radio en tv toch alleen om de luister / kijkcijfers? Want als het niet “scoort” en alleen niche luisteraars / kijkers bedient dan MOET het weg… (of ziet ik het verkeerd?)

 3. Het is jammer , maar het radiolandschap is aardig verziekt door de 1 miljoen radio zenders die er zijn , in de ether/ online, podcast en wat nog meer , straks heb je v w v spreken een nieuwe trend….. een radiozender waar je de hele dag èèn artiest op hoort komen er weer 1 miljoen zenders bij die het na apen .waar gaat dat heen ?
  Ja Hilv 1, 2, 3, en alleen Veronica op zee was zo slecht nog niet, je zag de bomen in het bos nog staan en de muziekwereld was overzichtelijker en… je wist wie er in de top 10 stond wat al jaren bij mij het geval niet meer is laat staan welke onnozelaar op 1 staat

 4. Radio zenders waren vroeger beperkt omdat er schaarste was met frequenties. Nu met internet is er gewoon een overvloed. En de nostalgie van vroeger komt echt nooit, nooit meer terug. Lange Golf is verdwenen net als de Midden Golf (voor de liefhebbers je mag legaal een 100 Watt zender beginnen op de Midden Golf) en op termijn gaat FM ook verdwijnen, in sommige landen in Europa is dat al het geval.
  Hoe zit dat met DAB+ ? Dat systeem dat té laat is ingevoerd. Nu verplicht in nieuwe auto’s waar ook een mediasysteem in zit, met oneindig veel radiostations, podcast, en muziek van de streaming diensten.
  Radio wordt net als wat TV nu is, je luistert wanneer je zin hebt naar het programma op elke moment van de dag. Lineaire systemen waren een uitstekende oplossing, maar dat is nu niet meer nodig. Net als deze reactie, deze kan je op elk moment van de dag lezen, op elke systeem. (Vroeger moest je een paar dagen wachten voordat je reactie in de krant kwam)

 5. Ik hoor t al, Jack, je bent n echte radioliefhebber, maar dan 1 die kennelijk geen behoefte heeft aan live-radio. Ik wel, maar ik eet ook vis liever die vandaag is gevangen dan vorige week.

  • Hi, ik ben eigenaar van 1 Midden Golf radio station, 3 internet radio stations, wekelijkse podcast en ben bezig met het schrijven over de geschiedenis van de radio in mijn plaats.
   Ik hou de radio een ietsepietsie in de gaten en kijkt naar de toekomst, om daar op in te spelen.
   Zelfs podcast gaan na de zomer veranderen, dan laat Spotify video toe in Nederland (voor de puristen vodcast).
   Ik blijf het zeggen het verleden is leuk, maar de wereld staat niet stil en gaat gewoon door met nieuwe technologie…

 6. Uitstekende beslissing om 3voor12 Radio uit de lineaire programmering te gooien. Dat kan prima als podcast of ergens verweg op een dab kanaaltje.

1 Trackback / Pingback

 1. 3voor12 blijft toch op de radio - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*