Peter Kuipers (KRO-NCRV): ‘Zenderbazen NPO trekken te veel macht naar zich toe’

“De plannen van minister Slob voor de publieke omroep zijn gebaseerd op drijfzand, en leidt alleen maar tot een smalle omroep voor de elite.” Dat stelt de directievoorzitter van de KRO-NCRV Peter Kuipers in het 1 op 1. Ook is de omroepbaas kritisch op de grote macht van de NPO-zendersbazen.

Dinsdag protesteren omroepmedewerkers in Den Haag tegen de plannen van minister Arie Slob (OCW). De ChristenUnie-bewindsman wil dat de publieke omroep reclamevrij wordt vòòr 20.00 uur. Daarnaast wil Slob de zich van oudsher op jongeren gerichte tv-zender NPO 3 transformeren tot een zender met regionaal nieuws.

“Daar hangt een prijskaartje aan vast van 170 miljoen en dat wil Slob niet betalen”, stelt Kuipers. “NPO3 als regiozender gaat niet werken. De Publieke Omroep moet verbinding blijven houden met de jongerendoelgroep. Dat is ook een van de taken van de Publieke Omroep. En er zijn nog steeds grote groepen jongeren die lineair tv kijken”, aldus de KRO-NCRV directeur.

Kuipers is ook tegen een reclamevrije omroep voor 20.00 uur. “Wat bereik je ermee dat je de publieke omroep deels reclamevrij gaat maken?” (…) “Dat geld verdwijnt straks in de zakken van de Google’s van deze wereld en John de Mol. Wat schiet je ermee op? Bovendien blijkt uit onderzoek dat de kijker zich helemaal niet stoort aan reclame op de publieke zenders.”

“De zenderbazen van de NPO trekken te veel macht naar zich toe”, zegt Kuipers over het overkoepelende en coördinerende orgaan van de publieke omroepen. Deze netmanagers bepalen grotendeels welke programma’s en presentatoren er op de zender komen. “Zo heb ik voor het programma Minister van Gehandicaptenzaken heel veel druk moeten zetten bij de NPO.”

Kuipers: “Daardoor kunnen omroepen veel minder goed hun identiteit laten zien. Omroepverenigingen krijgen steeds minder kans om zich te verbinden met de samenleving. En dat terwijl er wel door Den Haag de nadruk op wordt gelegd dat dit de taak is van omroepverenigingen.”

Bron: NPO Radio 1

3 Comments

    • Nico: bij het onderwijs gezeten? Ik heb ook die neiging om typ- of andere fouten nog eens te corrigeren in een reactie. Maar soms denk ik tevens: “Dat snappen die lezers toch zelf wel?”

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*