Peter Koelewijn benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

 Peter Koelewijn is vanmiddag, maandag 6 januari, benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dat maakte Peter zojuist zelf bekend in het radioprogramma De MAX! met Henkjan Smits en Manuëla Kemp op NPO Radio 5.

Het is aanstaande woensdag 8 januari precies 60 jaar geleden dat radiomaker Co de Kloet voor het eerst de single Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn en zijn Rockets de ether inslingerde. De respons van de luisteraars was in 1960 overweldigend: het plaatje schoot naar nummer 1 van de Nederlandse en Belgische hitlijsten en werd een klassieker. En nu geldt Kom Van Dat Dak Af als het startschot van de Nederlandstalige rockmuziek – en misschien zelfs wel als het startschot van de woelige jaren 60.

Om dit te vieren kwamen vanmiddag originele Rockets Harry van Hoof, Klaus Buchholz en Peter van der Voort als ook Co de Kloet, de huidige Rockets en een keur aan radiomakers, collega-artiesten en mediamensen bijeen in het café van de Wisseloord Studios in Hilversum om Peter Koelewijn de verrassing van zijn leven te bezorgen. Peter Koelewijn vertelde het zelf in het NPO Radio 5-programma De MAX! van Manuëla Kemp en Henkjan Smits: hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Het lintje werd hem tijdens de feestelijke bijeenkomst opgespeld door Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum.

Broertjes memoreerde dat Peter, die nog wekelijks op het podium staat, al meer dan zes decennia muziek maakt. Hij prees Koelewijns verdiensten als zanger, liedjesschrijver, talentscout en platenproducer. Peters invloed gaat immers veel verder dan Kom Van Dat Dak Af alleen, want hij ontdekte talenten als Q65, Bonnie St. Claire en Babe, schreef ook liedjes en produceerde platen van uiteenlopende artiesten als Ria Valk, Bots, Nico HaakLouis Neefs en Helmut Lotti, en wist zelfs Johan Cruijff een hit te bezorgen. 

De gelauwerde artiest voelde zich zeer vereerd en kwam woorden tekort om zijn blijdschap aan Manuëla Kemp, Henkjan Smits en de luisteraars van De MAX! over te brengen. De felicitaties van het presentatieduo aan het adres van Peter Koelewijn waren dan ook even welgemeend als welverdiend.

De MAX!
Elke werkdag van 18.00 tot 20.00 uur
Bij MAX op NPO Radio 5
Presentatie: Henkjan Smits en Manuëla Kemp
www.maxvandaag.nl

1 Comment

  1. Van Harte Peer , met deze terechte toekenning als blijk van jouw grootse bijdrage voor de nederlandstalige rock ’n roll-muziek . Ook grootheden als Grant & Forsyth kwamen uit jouw koker . Legio nederlandstalige hits heb jij geschreven én geproduceerd . Hulde, ’n héle diepe buiging en blijvend applaus voor deze sympathieke, muzikale alles kunner !!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*