Pers en omroep (26): Schijt aan de pers

Saillante fragmenten over kleine en grote, profetische of de plank misslaande spreekbuizen in de recente omroepgeschiedenis. Opgetekend vanuit het werk van honderden journalistieke geschiedschrijvers in Testament van de pers. Vandaag: ‘Mediabashing als partijstrategie’.

De PVV heeft ‘mediabashing’ tot partijstrategie gemaakt. Journalisten zijn onderdeel van ‘die verschrikkelijke, linkse elite’. Met deze boodschap – in vele varianten opgediend – werkt de PVV aan haar opmars. Tijdens een partijbijeenkomst op Tweede Pinksterdag in Ahoy, waar Geert Wilders zelf als talkshowhost rondliep, wees hij, fulminerend op het Nederlandse journaille, naar het persvak met de woorden: “Daar zitten ze.” Volgens RTL-verslaggever Jos Heijmans ‘een hele nare ervaring’.

Heijmans en zijn collega’s in het persvak waren die Tweede Pinksterdag niet de enigen die te maken krgen met de toorn van de PVV. Tijdens dezelfde bijeenkomst bleek Nova-presentator Clairy Polak te figureren in de natte dromen van PVV-kamerlid Martin Bosma. In een discussie over het grote aantal ‘rode neuzen’ in Hilversum zei Bosma dat hij die er niet kon ‘afhakken’, al zou hij dat graag willen: “Aaah, ik zie Clairy al liggen.”

Bosma zegt in een reactie achteraf zich ‘ironisch’ te hebben geuit. “Ik wens mevrouw Polak uiteraard geen enkel kwaad toe.” Maar: “Het is mevrouw Polak die zich bezighoudt met demoniseren, niet ik.”

Bron: Frans Oremus, De Journalist 3 juli 2009, in: Testament van de pers.

1 Trackback / Pingback

  1. Naschrift bij Testament van de pers

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*