Pers en omroep (1): Televisie en hersenletsel

Saillante fragmenten over kleine en grote, profetische of de plan misslaande spreekbuizen in de recente omroepgeschiedenis. Opgetekend vanuit het werk van honderden journalistieke geschiedschrijvers in Testament van de pers. Vandaag: Televisie en hersenletsel.

Fred en Merrelyn Emergy van de Nationale Universiteit van Australië hebben na een diepgravend onderzoek vastgesteld dat het geregeld kijken naar televisie mentale en sociale ineenstorting kan betekenen. Ook vervreemdt het individu van zichzelf. Sterker nog, het echtpaar Emergy meent dat er zelfs een toestand kan ontstaan die erop lijkt, of die trouwe kijker ernstig hersenletsel heeft opgelopen.

Uit hun meer dan 200 pagina’s tellend rapport: “Van televisie wordt het meest gebruik gemaakt door mensen die hun eigen psychologische problemen willen ontvluchten en die zich het minst bezorgd maken over het gebeuren in de wereld. Een kijker kan zelfs nog enige tijd nadat hij het toestel heeft afgezet geen voeling hebben met de ware wereld. Een van de gevolgen op lange termijn is dat het gedrag van de kijker impulsiever en waarschijnlijk ook agressiever wordt.” (…)

Bron: ‘Taboes waren er om doorbroken te worden’, Leeuwarder Courant 24 december 1979, in: Testament van de pers.

1 Trackback / Pingback

  1. Naschrift bij Testament van de pers

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*