Paul de Ruijter wint Karen de Bok Talent Prijs 2022


Paul de Ruijter is met zijn filmplan Let The Soft Animal in de winnaar van de Karen de Bok Talent Prijs 2022, een initiatief van het NPO-fonds en het internationale documentairefestival IDFA. De prijs, 25.000 euro voor de verdere ontwikkeling van de film, is donderdag voor het 6de jaar op rij uitgereikt aan het winnende documentaireplan.


De deelnemers presenteerden donderdagmiddag tijdens het IDFA-festival in Amsterdam hun filmplannen aan de Nederlandse publieke omroepen, documentaire-producenten en makers in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Juryvoorzitter Ernestine Comvalius maakte vervolgens de winnaar van de prijs bekend.

Het juryrapport: “Het winnende plan heeft alle benodigde ingrediënten in huis voor een intrigerende film. Er is een goede balans gevonden tussen openheid, geheimzinnigheid én een scherpe, reflectieve blik. Dit plan wist dan ook alle juryleden te raken, verrassen én overtuigen. Bovendien weet deze maker heel goed wat hen nog te doen staat. Dat is uitzonderlijk en geeft hen een voorsprong in het maakproces. De jury vertrouwt erop dat deze maker zijn onderzoekende houding op een productieve manier zal inzetten. De jury is zeer benieuwd naar de verdere narratieve en cinematografische ontwikkeling van het plan.”

Tijdens IDFA Project Space NL, in samenwerking met het NPO-fonds, ontwikkelden de zes deelnemende documentaire-talenten de afgelopen maanden in samenwerking met een producent hun documentaire-idee tot een filmplan en een bijbehorende teaser. Zij werden daarbij inhoudelijk begeleid door regisseur Aliona van der Horst en producent Renko Douze.

De Karen de Bok Talent Prijs is een ontwikkelingsbijdrage van €25.000, die beschikbaar wordt gesteld door het NPO-fonds. Met de bijdrage kan de regisseur in samenwerking met een omroep werken aan de verdere ontwikkeling van het documentaireplan, waarna bij het fonds een aanvraag voor een productiebijdrage kan worden ingediend. De prijs is vernoemd naar Karen de Bok. Zij was jarenlang programmamaker en hoofdredacteur Televisie bij de VPRO en had een bijzonder oog voor talent en vernieuwende makers. Karen de Bok overleed in januari 2017. 

Eerder werd de prijs uitgereikt aan Marina Meijer, Shamira Raphaëla, Emma Lesuis, Huibert van Wijk en Roshan Nejal. In 2018 was Biserka Šuran een van de deelnemers van de workshop; het filmplan dat zij toen ontwikkelde Scenes with My Father gaat komende week in wereldpremière op IDFA.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*