Patrick Kicken: Slam! blijft op FM te ontvangen in de Randstad

[BLOG] Eindelijk wat goed nieuws na de frequentieveiling: jongerenzender Slam! lijkt ook na 1 september, als ze hun FM frequenties kwijtraken aan Radio Veronica, te ontvangen op autoradio’s zonder DAB in de Randstad. Via het oude, regionale Fresh FM kavel waarop momenteel Joe van DPG uitzendt.

Het is natuurlijk niet zo slim van De Pers Groep, eigenaar van QMusic, om het nu door hun gehuurde kavel aan RadioCorp’s Slam! te (laten) verhuren, of op z’n minst niet geprobeerd te hebben het te behouden. Hiermee komt er dadelijk, hoe regionaal dan ook, wéér een concurrent voor Q met hits op FM. Want reken maar dat Slam! helemaal los gaat nu ze dadelijk vanaf 1 september zonder spraak- en vooral muziekclausule alle Top 40 hits kunnen gaan pompen, op hoge rotatie. Wat dat betreft was het slimmer geweest om Qmusic Non-stop Maximum Hits weer te laten horen op dit FM pakket, zoals voorheen. Wel is nu natuurlijk helemaal duidelijk dat het Joe wordt op het oude Radio 10 pakket dat landelijk gaat uitzenden.

Radiocorp, eigenaar van Slam!, zou eerder gesproken hebben met de mensen achter Radio Decibel om op die regionale kavel(s) hun hitstation te programmeren. Dat is op het laatste moment afgeketst. Verder zou ook KINK serieus interesse hebben getoond maar die vissen nu wéér achter het net. Wellicht dat een ander regionaal FM kavel, zoals dat van Radio 10 Brabant of QMusic Limburg nog een optie is voor Hoogestein en Veenstra. De regionale commerciële frequenties worden per september 2025 opnieuw verdeeld dus Slam! zit precies twee jaar goed.

Oh en Giel zou nu weer in gesprek zijn met.. de man achter Financial News Radio! Misschien dat hij zijn podcast uit wil zenden? Hier beneden het regionale kaartje waarop Slam! dadelijk op FM te ontvangen is. Of het vermogen achter de frequenties klopt weet ik niet 100% zeker, aangezien ik dit van een gammele website heb gekopieerd. Olav Mol’s Grandprixradio lijkt sinds vandaag eindelijk verdwenen uit de wekelijkse luistercijfermeting. Over luistercijfers gesproken: ben je ook zo blij dat het marktaandeel van 538 weer wat hersteld is na het twee weken lang zonnige zomerhits uitzenden terwijl het alleen maar regende? Gelukkig herhalen ze donderdag en vrijdag de bovenste 250 van de ‘Zomerhits Top 1000’. En dat verhaal dat Ekdom voor 800k naar DPG’s Joe vertrekt, zagen we dat niet al aankomen? Maar hoe moet dat nou met Gerard’s Talpa contract dat nog een paar jaartjes loopt? Ik hoor in de wandelgangen dat de grote baas niet zo heel tevreden is met hoe Ekdom nu cijfermatig presteert dus wie weet zijn ze hem bij 10 liever kwijt dan rijk.

Patrick Kicken

Kavel B05:
Alkmaar: 95.4 FM (0.501 kW)
Den Haag 95.6 FM (0.955 kW)
Amsterdam 95.7 FM (6.31 kW)
Zoetermeer 95.7 FM (0.200 kW)
Alphen aan den Rijn 95.9 FM (4.51 kW)
Gouda 95.9 FM (0.501 kW)
Almere 95.9 FM (0.398 kW)
Hilversum 95.9 FM (0.100 kW)
Naaldwijk 96.0 FM (0.316 kW)
Utrecht 103.4 FM (0.050 kW)

Best een lekkere dekking he? En dat voor een fractie aan kosten ten opzichte van de ‘landelijke’ kavels waar miljoenen voor betaald moeten worden. Dit maakt Slam! eigenlijk alsnog winnaar van de frequentieveiling.

21 Comments

 1. Hey Patrick, wat vind je van een zendermanager van een publieke radiozender die nauwelijks tot niet de evenementen van zijn noodlijdende station promoot op zijn eigen socials, maar alleen zit te pronken met zijn lucratieve ravejes met een dj van een ander commercieel radiostation?

  Dit valt me al enige tijd op en afgelopen weekend met die pride was het wel heel erg.

  • Want je mag geen privé dingen doen op je eigen social media kanaal? Dit is trouwens wel een hele makkelijke om uit te vogelen, Michael……

 2. Tjonge, wat een nieuws zeg. En het zou een domme beslissing zijn. Gaat Slam de jongeren uitleggen dat Slam alleen in de randstad is te ontvangen op de FM? Geen hond die dat snapt en waarom zo ingewikkeld? Ga gewoon DAB en landelijk.

 3. Zal Kink wel weer naar de rechter stappen wat jij Patrick, denk dat Kink stil had gehoopt dat zij deze kavel konden gaan huren.

  Dat de eigenaren van de kavel met Slam in zee zijn gegaan is wel een goede set geweest, DPG heeft alle centen nodig om hun te dure kavels te financieren, en hebben deze kavel bewust opgezegd ( denk ik ).

  Denk ook wel dat de eigenaren van de kavel zelf de kavel aangeboden hebben aan Slam om daar mee Kink dwars te zitten, denk dat de eigenaren van de kavel het ook niet eens zijn met de hele gang van zaken zoals die in gang is gebracht door Kink.

  Ik denk dat er meer achter zit dan wij denken.

  Patrick misschien kan jij het nog wel achterhalen bij je bronnen van de hoed en de rand..

 4. Ongeveer de helft van alle Nederlanders woont in het gebied waar Slam! straks te ontvangen is. Daar is een paar jaar geleden ruim 3 ton voor betaald.

  Voor het pakket waar Slam! nu op uitzendt, is 21,8 MILJOEN betaald.

  Nou zal de eigenaar/verhuurder ook wel wat willen verdienen, maar volgens mij doet Slam! een hele goede deal.

  • Denk dat hij bij Talpa blijft. Hij zit er in ieder geval tot en met januari 2024 warmpjes bij met een goed beluisterd Radio 10 en vergeet niet dat The Tribute, Battle of the Bands iets is wat hij alleen bij Talpa kan maken. Bovendien is de nood bij Joe voor een ochtendshow per direct, Ekdom is dus pas een half jaar daarna beschikbaar en dan heb je nog kans dat hij daarna een tijdje uit de lucht moet blijven.

   • Ekdom kan net als iedereen (ook al heb je contract) toch gewoon zijn baan opzeggen. Misschien met een opzegtermijn maar meestal houden werkgevers je daar niet aan of maar deels. Een tijdje uit de lucht blijven hoeft ook niet. Waarom zou dat moeten? Ekdom zou de overstap gewoon kunnen maken voor de radio en daarnaast nog tv programma’s kunnen blijven doen voor Talpa (en zelfs ook andere zenders)

    Ik denk dat zoals hierboven gezegd word hij voor Veronica zal kiezen als hij zal overstappen naar een andere zender.

 5. Joe heeft in België een veel beter muziekmix dan Radio 10 in NL.

  Veel minder Guilty Pleasure 90’s , hedenddaagse troep etc.

  Als de bazen bij DPG echt slim zijn halen ze natuurlijk Edwin Evers binnen bij Joe. Staverman in de luchuren en Keur in de Middag.

  • Lekker tegenstrijdig. Eerst zeg je dat Joe in Belgie een betere muziekmix heeft dan R10. Vervolgens zeg je dat ze dat moeten vervangen door DJ’s uit Nederland?
   Dan raak je toch die leukere muziekmix kwijt…..
   Ze zijn slimmer als ze iets nieuws in de markt zetten, geen dure Nederlanders.

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: Slam! blijft op FM te ontvangen in de Randstad

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*