Panel: Jan Smit, Eva Jinek en Dionne Stax moeten Songfestival presenteren

Jan Smit, Eva Jinek en Dionne Stax worden het meest genoemd als mogelijke presentatoren voor het Eurovisie Songfestival in 2020 in Nederland. Van de steden zijn Amsterdam, Rotterdam en Maastricht favoriet om het festival te huisvesten. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van TrosKompas en marktonderzoeksbureau Panelwizard.

Na de winst van Duncan Laurence staat Nederland in de startblokken om het Eurovisie Songfestival te organiseren. De afgelopen weken roerden zowel bekende Nederlanders als steden zich al in de discussie wie het festival moet gaan presenteren en in welke stad het moet plaatsvinden. Maar wat vindt Nederland? De TrosKompas met de resultaten uit het onderzoek ligt vanaf vandaag in de winkels. 

Welke NPO-ster moet het Eurovisie Songfestival gaan presenteren?

Jan Smit 13,6%
Eva Jinek 4,1%
Dionne Stax 2,5% *

Ondanks de vraagstelling scoorden Chantal Janzen (5,9%) en Martijn Krabbé (2,6%), beiden van het commerciële RTL, ook hoge ogen. Ook werden Paul de Leeuw, Jeroen Pauw, CornaldMaas en winnaar Duncan Laurence genoemd.

* Het onderzoek is gehouden voordat Dionne Stax naar AvroTros overstapte.

Welke stad moet volgend jaar gastheer worden? (spontaneantwoorden)

Amsterdam 22%
Rotterdam 20% 
Maastricht 18% 

Ook werden onder meer Arnhem, Utrecht en Den Bosch genoemd als beste optie.

Wie moet ons land in 2020 gaan vertegenwoordigen?

Davina Michelle 8,5% 
Maan 4,6%
Anouk 2,7%

Andere artiesten die werden genoemd, zijn Kensington, Ilse DeLange, Glennis Grace, Marco Borsato en Bløf. 

Wie moet het Songfestival gaan betalen?

De meningen zijn verdeeld, maar het merendeel van de ondervraagden (42%) vindt dat de NPO, NOS en AvroTrosniet alleen hoeven op te draaien voor de kosten, die worden geraamd op zo’n 25 miljoen euro. Moet de overheid bijspringen? Ruim 50% zegt ‘nee’, maar ook 50% zegt ‘ja’ en‘misschien’.

Zou u het Songfestival in Nederland willen bezoeken?

22% zegt ‘ja’ of ‘misschien’. Bij mensen jonger dan 30 jaar is dit zelfs 40%.  

Tot slot vroegen is de vraag gesteld hoe men zich voelde toen bleek dat Nederland het Songfestival had gewonnen.

Bijna 60% van de ondervraagden geeft aan blij en trots te zijn geweest. Vrouwen waren daar iets positiever in dan mannen. Ook staat ruim de helft van de ondervraagden positief tegenover het festival. Enkele redenen die worden genoemd, zijn dat muziek verbroedert, het een gezellige avond oplevert, een feest van diversiteit en acceptatie is en het eenheidsgevoel van Europa bevordert.

5 Comments

  1. Ja, maar Jan Smit voor een internationale show? Zijn uitspraak van het Engels krijgt de lachers op de hand. Jinek en Stax zijn een klasse hoger evenals Duncan Laurence of neem Winfried Baijens. Dan heb je mensen van hetzelfde niveau.

  2. Eva Jinek spreekt Amerikaans. Liever Annechien Steenhuizen, een grote NPO-ster die bijvoorbeeld Noorderslag presenteert, en Hadewych Minis, die haar talen goed spreekt en ook nog kan zingen.

  3. er zijn voor mij maar twee kandidaten om het songfestival te presenteren:

    DIONNE STAX EN EVA JINEK!!!

    JAN SMIT voor in de green room!!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*