Palla’s tafel terug in Hilversum

Na vijftien jaar is de speeltafel van het voormalige Avro-concertorgel weer terug in Hilversum. Van 1936 tot 2004 stond dit instrument in de Avro-studio. Het werd jarenlang bespeeld door Pierre Palla, de vaste organist van de AVRO.

Na verkoop van de studio werd het orgel in 2004 uit de studio aan de ’s-Gravelandseweg gehaald en opgeslagen in Utrecht. In 2013 werd een stichting opgericht om het orgel te laten herbouwen in Studio 1 van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) aan de Heuvellaan, de voormalige Vara-studio.

Als eerbetoon aan Pierre Palla gaf de stichting het orgel de naam Pierre Palla Concertorgel. De gelijknamige stichting werd eigenaar van het orgel, dat een rijksmonument is, en liet het grondig restaureren door Orgelmakerij Pels & Van Leeuwen in Den Bosch.

Opgebouwd

„De afgelopen maanden is het orgel door de orgelmakerij in het muziekcentrum opgebouwd”, meldt Arie den Dikken. „Donderdag is de gerestaureerde speeltafel naar het muziekcentrum getransporteerd. Stichtingsbestuur, adviseurs en vertegenwoordigers van het muziekcentrum, het Rijk en de gemeente hebben de speeltafel na de laatste handelingen met veel vreugde in ontvangst genomen.”

De speeltafel is in de jaren dertig ontworpen door de architecten van het Avro-complex, Merkelbach en Karsten. De afgelopen tijd is het meubel door Pels & Van Leeuwen gerestaureerd onder advies van diverse deskundigen, licht Den Dikken toe.

„De houten constructie is hersteld en de bijzondere fineerlagen van gemoesteerde esdoorn – Bird’s Eye – zijn gerestaureerd en voor een belangrijk deel opnieuw aangebracht in enkele tinten en afgewerkt in hoogglans. Daarnaast zijn de klavieren, de presets en de registerlabels hersteld en herplaatst. In de speeltafel is een nieuwe digitale tractuur van het Amerikaanse fabrikaat Uniflex aangebracht.”

De intonatie van het orgel vraagt de komende maanden nog aandacht. Na een enkele try-out zal het legendarische orgel op 10 december officieel in gebruik worden genomen.

Vervolgens zal het in die week tijdens diverse concerten in allerlei combinaties worden gedemonstreerd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*